Jak robić przetwory z pigwy?

Oto kilka pomysłów na to jak robić przetwory z pigwy. Jesienią w naszych ogródkach działkowych pojawiają się jej owoce. Często je pomijamy, ponieważ nie nadają się do jedzenia na surowo. Jednak ich lekceważenie to ogromna strata, gdyż owoc ten daje nam możliwość przygotowania różnorakich przetworów o zaletach zarówno smakowych jak i zdrowotnych.

przetwory z pigwy

Fot. Fotolia

Pigwa pochodzi z obszarów Zakaukazia, Iranu, południowo-wschodniej Arabii i Azji Mniejszej. W Polsce uprawiana jest głównie w południowo – zachodniej części kraju. Drzewa pigwy rosną wolno i osiągają wielkość ok. 2 metrów. Owoce same w sobie nie są smaczne, ale dzięki swojemu aromatowi i dużej zawartości pektyn sprawdzają się świetnie jako materiał na przetwory.

Drzewa sadzi się od października do listopada, ale na owoce trzeba czekać niekiedy nawet 5 lat. Owoce dojrzewają w październiku, co sprzyja ich wykorzystaniu do zapełnienia domowej spiżarni na zimę.

Przetwory z pigwy - przepisy

Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy stanowi świetny dodatek do rozgrzewającej herbaty. Można ją również serwować z różnego rodzaju serami pleśniowymi. Na 1,5 kg pigwy potrzeba nam ok. 4 szklanek wody i cukru, jak również odrobinę cynamonu do smaku.

Pigwy należy dokładnie oczyścić, pozbyć się gniazd nasiennych i poszatkować na drobne kawałki. Dodać do owoców wodę i gotować przez ok. 30-40 minut aż owoce staną się miękkie. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść owoce na masę, dodać cukier, cynamon i smażyć na patelni przez następne 30 minut. Gotową konfiturę można serwować od razu lub przechowywać zapasteryzowaną w słoikach.

Zobacz także: Pigwówka - nalewka z pigwy

Nalewka z pigwowca

Owoce pigwowca rozdrobnić, nie zapominając o usunięciu nasion. Następnie należy umieścić je w dużym słoju z dodatkiem mniej więcej 750 g cukru na kilogram owoców. Naczynie odstawić na 2-3 tygodnie pilnując, żeby pigwa nie sfermentowała, dobrze jest codziennie poruszyć słojem w celu lepszego przemieszania składników.

Po upływie tego czasu należy zlać sok do oddzielnego naczynia a zmiksowane owoce zalać wódką w proporcji jeden do jednego i odstawić na kolejne 3 tygodnie. Po tym okresie  należy połączyć alkohol i sok pigwowy, a nalewkę w butelce odstawić na co najmniej pół roku.

Sok z pigwy

Sok z pigwy możemy wykorzystać jako napój zdrowotny. Pigwę należy pozbawić pestek i pokroić na drobne kawałeczki, ew. rozdrobnić za pomocą blendera. Owoce umieścić w dużym naczyniu i zasypać cukrem w proporcjach ok. 1,2 kg. cukru na kilogram owoców. Mieszać kilka razy dziennie aż pigwa puści sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Powinno to zająć mniej więcej 7 dni.

Pojemnik z sokiem powinien być przykryty ściereczką, która utrudni dostęp różnego rodzaju insektom.

Gdy cały proces mamy już za sobą sok należy zlać przez gazę odcedzając pozostałości owoców. Przechowywać w butelkach lub słoikach.

Właściwości zdrowotne pigwy

Pigwa zawiera w sobie prócz cukrów i kwasów organicznych także garbniki, pektyny i olejek lotny. Jest bogata w witaminę C (zawiera jej więcej niż cytryna!), prowitaminę A, a także witaminy z grupy B. Owoce te zawierają mnóstwo minerałów, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Sama owoce, jak i przeróżne przetwory z pigwy są zalecane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, jak również przy przeziębieniach z kaszlem. Wzmacniają również wątrobę i wpierają przemianę materii, dlatego często polecane są jako suplement diety odchudzającej.

Pigwa bardzo często bywa mylona z pigwowcem. Pigwowiec jest (w odróżnieniu od pigwy będącej drzewem) ozdobnym, niewielkich rozmiarów krzewem. Owoce pigwowca są mniejsze, twardsze, ale jednocześnie bardziej aromatyczne. Korzystając z różnego rodzaju przepisów owoce te stosować można właściwie zamiennie.

Polecamy: Jak robi się marmoladę?

Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (29)
KOMENTARZE (29)
~Doświadczony./8 miesięcy temu
Wydaje mi się,że mylicie owoce pigwowca z pigwą,a jest to całkiem inny owoc zarówno w smaku jak i aromacie.
~Nomczycka/rok temu
Nie wiem czy to pomoże http://storeko.pl/blog/2015/04/21/domowe-przetwory-z-warzyw-i-owocow/ Ja dzięki temu artykułowi nauczyłam się robić przetwory. Być może i Tobie coś podpowie.
~kura domowa/rok temu
PO CO TYLE ZACHODU?sok z pigwy robie w sokowniku.owocow nie rozdrabniam.nawet bez dodatku cukru puszczaja sok!
POKAŻ KOMENTARZE (29)