POLECAMY

Najbardziej niskokaloryczna ryba: zobacz nasze przepisy na halibuta

Halibuta mogą jeść nawet osoby na diecie odchudzającej, a także te które mają problemy z cholesterolem. Zobacz nasze przepisy na dania z tą rybą!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
Najbardziej niskokaloryczna ryba: zobacz nasze przepisy na halibuta fot. Fotolia

Halibut jest jedną z najbardziej lubianych ryb. To gatunek ceniony nie tylko ze względu na swój nietypowy smak, ale również z powodu właściwości. Przy wysokiej zawartości białka, cechuje się on niskim poziomem tłuszczu - co za tym idzie, to najmniej kaloryczna ryba! Mogą ją więc spożywać nawet te osoby, które są na diecie odchudzającej lub mają problemy z cholesterolem. Halibut nie wymaga skomplikowanego przygotowania. Świetnie smakuje zarówno przyrządzany na grillu, pieczony, smażony lub gotowany.

Przepis na halibuta pieczonego z suszonymi pomidorami

Oto składniki na halibuta pieczonego z suszonymi pomidorami:

  • 500 g halibuta,
  • kilka gałązek koperku,
  • 1 cytryna,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 cebula czerwona,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić halibuta z suszonymi pomidorami? Halibuta natrzyj solą i pieprzem, obłóż koperkiem i plasterkami cytryny. Ziemniaki obierz, pokrój na plastry, ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Cebulę posiekaj, ząbki czosnku poprzekrawaj na pół. Jeśli lubisz czosnek, użyj naprawdę wielu ząbków! Teraz do ziemniaków dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Na wierzchu ułóż kawałki halibuta, posyp pokrojonymi suszonymi pomidorami, zapiekaj przez 18-20 minut.

Zobacz 80 przepisów na dania z ryb

Przepis na halibuta smażonego w chrupiącej panierce

Oto składniki na panierowanego halibuta:

  • 1,5 kg filetów z halibuta,
  • przyprawa do ryb,
  • 1/2 l mleka,
  • łyżka masła,
  • jajko,
  • płatki kukurydziane,
  • bułka tarta,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić halibuta panierowanego? Halibuta zalej mlekiem i odstaw na 30 minut. Osusz, oprósz solą, pieprzem, obsyp przyprawą do ryb. Każdy kawałek halibuta maczaj w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Smaż halibuta z obu stron na rozgrzanym oleju z łyżką masła. Wyjmij, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przepis na halibuta na ostro z ziołami

Oto składniki na pikantnego halibuta z ziołami:

  • 2 filety z halibuta,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka do obtoczenia,
  • sok z cytryny,
  • mała ostra papryczka,
  • świeży lub suszony tymianek,
  • olej.

Jak zrobić pikantnego halibuta? Rybę pokrój na kawałki , umyj, osusz na papierowym ręczniku. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Jeśli masz ochotę, dodaj więcej przypraw. Kawałki halibuta obtocz w mące. Na patelni podgrzej olej, dodaj drobno posiekaną papryczkę. Gdy lekko zmięknie, zdejmij papryczkę na talerzyk, a na oleju smaż kawałki ryby. Usmażonego halibuta przed podaniem posyp podsmażoną papryczką i ziołami.

Zobacz więcej porad kulinarnych
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)