POLECAMY

Mięsny smak przełamany słodką nutą: zobacz przepisy na żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie możesz udusić albo upiec w piekarniku. W obu wersjach będą smakować wybornie - sprawdź!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
Mięsny smak przełamany słodką nutą: zobacz przepisy na żeberka w miodzie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Nie wszyscy lubią żeberka - ich mięso bywa tłustawe, a przy oddzielaniu go od kości trzeba trochę się namęczyć. Ci, którzy lubią ten rodzaj wieprzowiny, powinni koniecznie wypróbować żeberka w miodzie. Smak mięsa przełamany jest słodką nutą. Potrawę zazwyczaj dusi się przez około 60 minut, chociaż niektóre wersje zakładają nawet wydłużenie czasu do 90 minut. Żeberka w miodzie możesz również zapiec w piekarniku, dzięki czemu danie będzie lżejsze.

Przepis na żeberka w miodzie w wersji duszonej

Oto składniki na duszone żeberka w miodzie:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • olej,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz

Na sos:

  • 4 łyżki miodu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 duże cebule,
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego,
  • 1/2 szklanki octu winnego,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić duszone żeberka w miodzie? Żeberka pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym oleju, odstaw. Na tłuszczu pozostałym z podsmażania żeberek zeszklij pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem, dodaj miód, przecier pomidorowy, ocet winny, dopraw solą i pieprzem, przemieszaj, duś na małym ogniu około 15 minut.

Do sosu dodaj podsmażone żeberka, duś pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Żeberka z miodem podawaj polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.

Zobacz też przepis na żeberka w musztardzie

Przepis na żeberka w miodzie z piekarnika

Oto składniki na żeberka w miodzie z piekarnika:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 3 łyżki miodu,
  • 90 ml oleju,
  • szklanka łagodnego ketchupu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • tymianek,
  • papryka słodka,
  • pieprz,
  • rozmaryn,
  • sól.

Jak zrobić żeberka w miodzie, pieczone w piekarniku? Rozpocznij od przyrządzenia marynaty. Cebulę i czosnek obierz, a potem posiekaj. Umieść w miseczce. Dodaj sos sojowy, olej, ketchup, miód, słodką paprykę, pieprz, tymianek i rozmaryn. Całą marynatę bardzo dokładnie wymieszaj.

Umyte i osuszone żeberka podziel na mniejsze porcje. Umieść je w naczyniu żaroodpornym. Zalej mięso marynatą w taki sposób, aby całość była dokładnie nią pokryta. Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po upływie wyznaczonego czasu, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne warto nakryć teraz folią aluminiową, aby podczas pieczenia mięso nie straciło swojej soczystości. Piecz przez 40 minut, a potem przekręć żeberka na drugą stronę. Piecz kolejne 30 minut, a następnie zdejmij folię z wierzchu naczynia i piecz jeszcze 20 minut. Całkowity czas pieczenia żeberek w miodzie powinien wynosić około 90 minut.

Zobacz więcej przepisów na dania główne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)