Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1,5 kg mięsa
Reklama

Marynata:

  • 4-5 łyżek miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • majeranek/oregano (tyle aby obsypać szynkę)
  • 4-5 łyżek oleju/oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego (potłuczone)
łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
Reklama
  1. Szynkę nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Obsypujemy resztą przypraw. Miód łączymy z olejem, musztardą i sosem sojowym. Mięso wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy płynem.
  2. Następnie ugniatamy, aby przyprawy z szynki połączyły się z marynatą. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do lodówki na ok. 3h, aby mięso nasiąknęło marynatą. Jeśli chcemy, aby mięso było bardziej aromatyczne i nabrało więcej smaku, możemy je zostawić w marynacie na dłużej.
  3. Po tym czasie wkładamy szynkę w rękaw do pieczenia (np. Jana Niezbędnego) polewamy pozostałą resztą sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok. 1h.
  4. Tak upieczoną szynkę możemy podawać pokrojoną w grubych plastrach na ciepło jako składnik drugiego dania a także na zimno np. z chrzanem lub ćwikłą i pieczywem.
Reklama
Reklama
Reklama