Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg żeberek
- ketchup (4 łyżki)
- ostrą musztardę (2 łyżki)
- sos sojowy (4 łyżki)
- miód gryczany (3 łyżki)
- oliwę (2 łyżki)
- czosnek (3 ząbki)
- pół papryczki chilli
- sok z połówki pomarańczy
- sok z jednej cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Żeberka doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy do miękkości (ok. 1,5h).
- W tym czasie wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy i następnie zalewamy nimi mięso. Żeberka powinno się marynować minimum 3 godziny.
- Po tym czasie odsączamy je z marynaty, wrzucamy na grilla i dokładnie obsmażamy. Danie idealnie smakuje z młodymi ziemniaczkami.