Bakłażan – wskazówki jak przygotować

Bakłażan – bardzo popularne warzywo w kuchni włoskiej - w Polsce jest trochę niedoceniony z uwagi na goryczkę, którą wydziela. Pragnę przekazać tu wskazówki, jak się jej łatwo pozbyć i cieszyć doskonałym smakiem pod wieloma postaciami.

Bakłażan

Jak wybieramy bakłażana?

Bakłażany należy wybierać dojrzałe, czyli niezbyt twarde. Skórka powinna być błyszcząca, napięta, niepomarszczona. Jeśli chodzi o wielkość, to najlepsze są nieduże sztuki, gdyż zawierają mniej goryczy. Bakłażany przechowujemy w lodówce na najniższej półce.

Zobacz także: Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem?

Przygotowanie do smażenia, panierowania grillowania, gotowania lub duszenia

Bakłażana nie obieramy – tylko go myjemy i pozbywamy się gniazda kwiatowego. Kroimy go w grube plastry. Solimy, aby puścił sok z dwóch stron i odkładamy na sicie lub durszlaku. Można skropić sokiem z cytryny. Następnie spłukujemy szybko i suszymy papierowym ręcznikiem lub lnianą ściereczką. Przed smażeniem bakłażana należy posolić również dlatego, że zmniejsza to chłonność miąższu. Gdybyśmy tego nie zrobili – ten niskokaloryczny zazwyczaj owoc wchłonąłby takie ilości oliwy, że stałby się "dietetyczną" bombą kaloryczną. Do gotowania i duszenia kroimy plastry w kostkę.

Smażenie

Smażymy oberżynę na oliwie z oliwek 5-7 minut po każdej stronie, aż się wyzłoci i zmięknie. Ważne aby nie używać zbyt wiele oliwy, bo warzywo wchłonie każdą prawie ilość. Można go smażyć w panierce, wtedy warstwa jajka, mąki i tartej bułki uchroni bakłażan przed wchłonięciem zbyt dużej ilości tłuszczu.

Grillowanie

Plastry bakłażana należy najpierw posolić, potem posmarować oliwą z obu stron, posypać przyprawami i grillować na średnim ogniu po 10 minut na stronę.

Pieczenie na ruszcie

Posmarowane oliwą plastry pieczemy na ruszcie (lub patelni grillowej) po 5 minut na stronę, aż nabierze brązowo-złotej barwy i zmięknie w środku.

Przygotowanie do faszerowania

Do faszerowania musimy wydobyć z bakłażana miąższ i pozbawić go goryczki, jak również odsączyć z cierpkiego soku także skorupy od wewnątrz. W tym celu przekrawamy bakłażana wzdłuż, nacinamy ostrym nożem bakłażana w kostkę (na za głęboko), wykrawamy kawałki miąższu odkładamy na sito lub durszlak i solimy ze wszystkich stron. Można skropić go cytryną, żeby nie ściemniał. Skorupy solimy od wewnątrz i kładziemy na papierowym ręczniku dnem do góry. Po ok. pół godzinie spłukujemy skorupy i suszymy je czystym papierowym ręcznikiem. Natomiast miąższ płuczemy i odciskamy sok zgniatając kostki bakłażana w ściśniętej dłoni.

Pieczenie faszerowanego bakłażana

Faszerowanego bakłażana pieczemy na posmarowanej oliwą blaszce w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Pieczenie bakłażana na puree

Jeśli chcemy zrobić pure pieczemy połówki bakłażana posmarowane oliwą i natarte czosnkiem w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut (lub do momentu kiedy całkowicie zmięknie i straci kształt). Następnie wyskrobujemy łyżką miąższ i mielimy go w malakserze, albo siekamy na drobno nożem. Następnie łączymy z przyprawami. 

Zapiekanki z bakłażana

Bakłażan sam w sobie jest niezbyt aromatycznym warzywem, ale dobrze smakuje zapiekany z serem i pomidorami. Do zapiekanek plastry bakłażana wstępnie opieka się w piekarniku osobno, a następnie wkłada do żaroodpornego naczynia, przekładając innymi składnikami zapiekanki.

Polecamy: Jak przygotować bakłażany?

SKOMENTUJ (8)
Grillowa sałatka z serem feta - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (8)
~kinga stochła/rok temu
to było obleśne
~ireneusz/rok temu
przepyszne a niestety ja mieszkam na wsi i przygotowywuje go w w podgrzewającym sie wiadrze
~ala/rok temu
to taki super
POKAŻ KOMENTARZE (8)