Polki.pl
kom. (22)

Olej z pestek winogron - dla zdrowia, urody i smaku

Czy olej z pestek winogron jest smaczny, ekologiczny, można go stosować jako kosmetyk i ma właściwości zdrowotne? Sprawdź!

Olej z pestek winogron - dla zdrowia, urody i smaku

fot. Fotolia

Tajemnica tłoczenia oleju z pestek winogron była znana już podobno w starożytności. Dopiero dzisiaj jednak laboratoria chemiczne dokonały analiz, dzięki którym okazało się, jak wielkie dobrodziejstwo tkwi w niepozornych pestkach winogron i produkowanym z nich oleju.

Zobacz też: Olejki naturalne - nasz ranking TOP 10

Nie ma nas bez tłuszczu

Przerażenie, jakie wzbudza w wielbicielach szczupłej sylwetki samo słowo "tłuszcz", na twarzy dietetyków musi wywołać pobłażliwy uśmiech. Bez tłuszczów nasz organizm nie mógłby istnieć. Dostarczają energii, stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu człowieka, takich jak kwas linolowy, czy witaminy A, D, E, K (czyli grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w przeciwieństwie do pozostałych, rozpuszczalnych w wodzie).

Sprawdź: Olej arganowy do jedzenia

W zależności od rodzaju kwasów tłuszczowych tworzących dany rodzaj tłuszczu, generalnie można rozróżnić tłuszcze nasycone (zawarte m.in. w mięsie, jajach, mleku), jednonienasycone (pochodzące z oliwy z oliwek) oraz wielonienasycone (ich źródłem są przede wszystkim nasiona roślin i owoców oleistych, a także ryby i owoce morza).

Cholesterol jest niezbędny dla organizmu

Jednym ze związków tłuszczowych jest słynny cholesterol, którego widmo unosi się nad niejednym stołem, psując radość z jedzenia i grożąc chorobami serca. Tymczasem często zapominamy, że jak wszystkie tłuszcze, tak i cholesterol odgrywa w naszym ciele bardzo ważną rolę. Obecność "dobrego" cholesterolu (HDL) jest nie tylko niezbędna, ale wręcz pożądana w organizmie. Walczyć musimy z poziomem cholesterolu "złego" (LDL), powodującym odkładanie wewnątrz arterii złogów tłuszczu, a więc w dalszej perspektywie - prowadzącym do zwężania naczyń krwionośnych i zawałów serca.

Tłuszczami, które powodują wzrost poziomu "złego" cholesterolu we krwi są przede wszystkim tłuszcze zwierzęce, nasycone. Pozostałe mają albo charakter obojętny (jednonienasycone), albo wręcz pomagają w obniżaniu tego poziomu, a więc dbają o równowagę gospodarki cholesterolowej w organizmie (wielonienasycone). Upraszczając, można powiedzieć, że szkodliwe są dla nas tłuszcze zwierzęce, nasycone - a więc te, których niestety wciąż spożywamy najwięcej!

Olej z pestek winogron jest zdrowy

Sposobem na walkę z zagrożeniami niesionymi przez niektóre tłuszcze może być przede wszystkim ich odpowiedni dobór w naszej kuchni. Jednak dla osób dbających o zdrowie prawdziwym odkryciem powinien być olej z pestek winogron. Pestki winogron, z których jest tłoczony, to prawdziwe kapsułki zdrowia. Dzięki niezwykle niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, przy jednocześnie bardzo wysokim poziomie tłuszczów wielonienasyconych, olej z pestek winogron jest jedynym w swoim rodzaju naturalnym lekiem przeciwko miażdżycy i chorobom serca.

Olej z pestek winogron - dla zdrowia, urody i smaku

fot. Fotolia

Z kolei wysoka zawartość kwasu linolowego, jaką może się poszczycić olej z pestek winogron, prowadzi do obniżania poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Kwas ten, niezwykle ważny dla ludzkiego organizmu, nie jest produkowany przez organizm człowieka. Tymczasem pełni on rolę naturalnego "transportera" tłuszczów nasyconych, dzięki któremu są one przenoszone w miejsca odpowiednie do ich magazynowania, a więc usuwane z żył (gdzie powodują powstawanie zatorów). Jego źródłem mogą być jedynie pokarmy i dlatego tak ważne jest dostarczenie organizmowi dostatecznej ilości produktów bogatych w kwas linolowy.

Olej z pestek winogron spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego. Jednak obniżanie poziomu "złego" cholesterolu i uzupełnianie zapasów "dobrego" oraz ochrona przed chorobami serca - to nie jedyne pozytywne działania tego naturalnego leku.

Olej z pestek winogron bogaty w witaminę E

Olej z pestek winogron jest także (a może nawet przede wszystkim) niezwykle bogatym źródłem witaminy E. Ten składnik kremów odmładzających, czy popularnych kapsułek witaminowych, reklamowanych jako warunek utrzymania młodości i pięknego wyglądu skóry, jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy.

Olej z pestek winogron - zastosowanie w kuchni

W przeciwieństwie do wielu bardzo zdrowych produktów, które jednak mało komu smakują, olej z pestek winogron ma szansę zachwycić swoimi właściwościami nie tylko dietetyka, ale i kucharza. Nadaje się wyśmienicie do sałatek, do smażenia, pieczenia i gotowania. Jego podstawową zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku składników potraw - potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie przejdą obcym aromatem, nie zmienią swoich subtelnych nut smakowych i zapachowych, a przede wszystkim nie będą miały irytującego tłustego posmaku.

Jednocześnie olej z pestek winogron jest produktem niezwykle ekonomicznym. W porównaniu do innych olejów, olej z pestek winogron ma też jedną z najwyższych temperaturę dymienia i zapłonu. Temperatura ta wynosi ok. 251 st. C. Temperatura idealna do smażenia na oleju z pestek winogron to 180? C - uwaga, dania, które spróbujemy usmażyć w takiej temperaturze na oliwie z oliwek zapłoną żywym ogniem! Temperatura tężenia dla oleju z pestek winogron wynosi -18 st. C.

Dla osób, którym leży na sercu dobro środowiska, ważną informacją będzie na pewno to, że olej z pestek winogron jest produktem nie tylko całkowicie naturalnym, ale i ekologicznym. Powstaje najczęściej z pestek winogron pozostałych po wyciśnięciu z nich soku, z którego wytwarza się wino. Proces tłoczenia tego oleju nie wymaga skomplikowanych urządzeń, zaś poddawane mu owoce nie muszą być udoskonalane ręką człowieka (np. poprzez manipulacje genetyczne).

Zainwestuj w siebie, zadbaj o serce, zdrową, elastyczną i młodo wyglądającą skórę, a jednocześnie ciesz się doskonałymi walorami kulinarnymi oleju z pestek winogron.




Oceń 4,50 / 4

Podobne w temacie Kulinarne ABC

Skomentuj Olej z pestek winogron - dla zdrowia, urody i...

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Olej z pestek winogron - dla zdrowia, urody i...

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl