8 niezwykłych farszów do pierogów

Farsze do pierogów decydują o ich wyśmienitym smaku. Sprawdź nasze propozycje!

Farsze do pierogów
fot. Fotolia

To one decydują o smaku pierogów. Warto więc poeksperymentować ze składnikami oraz dobrze je doprawić. Oto kilka ciekawych propozycji.

1. Farsz z orzechów i suszonych śliwek

  • Suszone śliwki opłukać, namoczyć, osączyć. Posiekać z orzechami (włoskimi, laskowymi).
  • Wymieszać z odrobiną śmietany, by farsz był zwięzły.
  • Doprawić do smaku cukrem lub miodem oraz sokiem z cytryny i cynamonem.

2. Farsz z soczewicy i pieczarek

Dobry dla wegetarian, bo dostarcza dużo białka.

  • Soczewicę ugotować, aby zaczęła się rozpadać.
  • Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju.
  • Dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć, odparować płyn. Wymieszać z soczewicą, doprawić.

3. Farsz twarogowy

  • Twaróg trzeba utrzeć z jajkiem, śmietaną i cukrem. Można też do niego dodać rodzynki, jagody czy truskawki.
  • Farsz powinien być gęsty, by nie wypływał z pierogów w czasie gotowania.

4. Farsz z ziemniaków i żółtego sera

  • Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę. Por i cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać do ziemniaków, wymieszać.
  • Połączyć ze startym na dużych oczkach żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.

5. Farsz z warzyw i zieleniny

  • Starte na dużych oczkach warzywa (marchewka, seler, pietruszka) przesmażyć na maśle, podlać bulionem, poddusić. Można do nich dodać np. pokrojoną paprykę, por.
  • Warzywa dusić, aż będą miękkie i odparuje cały płyn. Doprawić je, wystudzić, dodać, np. z posiekaną natkę.

6. Farsz z ziemniaków i białego sera czyli farsz ruski

  • Zwykle ziemniaków daje się 3 razy więcej niż sera. Trzeba je ugotować, odcedzić, osuszyć i zemleć razem z serem.
  • Do farszu dodać zeszkloną na oleju cebulkę. Doprawić solą i pieprzem.

7. Farsz z pomidorów, papryki i oliwek do pierogów drożdżowych i szpinakowych

  • Sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz paprykę pokroić w kostkę.
  • Paprykę przesmażyć na oleju, dodać pomidory, posiekane oliwki i czosnek. Poddusić, odparować, doprawić.

8. Farsz grzybowy

  • Pieczarki, kurki lub mieszane grzyby leśne oczyścić, posiekać i przesmażyć z cebulką. Dusić na małym ogniu, aż całkowicie odparuje płyn, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić, wymieszać z jajkiem.

Przyjaciółka
Oceń artykuł 13 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
tecza2013.10.11 19:02
ruskie najlepsze, ale na tyle farszów nie ma farszu mięsnego? a ja akurat takiego dziś szukam, bo mój skarb jest miesozerny;)
tecza2013.10.11 19:02
ruskie najlepsze, ale na tyle farszów nie ma farszu mięsnego? a ja akurat takiego dziś szukam, bo mój skarb jest miesozerny;)
Lalka2013.06.03 09:21
Serowy farsz na pierogi, extra!
Gość2013.05.28 09:33
Najlepszy jest ruski farsz do pierogów!!!!
Gość2013.05.22 09:08
moja rodzinka to tylko ruskie wcina
Gość2013.05.14 12:23
ruskie pierogi, uwielbiam ten farsz!
Gość2013.05.09 13:05
wow, pierogi z makrela, tego jeszcze nie próbowałam! ale brzmi extra
Gość2013.04.17 10:02
Uwielbiam ruskie pierogi. Czasem, w ramach udziwnień, zamiast białego sera dodaję do farszu fetę. Lubię też pierogi z suszonymi pomidorami, szpinakiem i parówkami wędzonymi polsoi, a ostatnio dwie wariacje na temat pierogów z nadzieniem z białego sera - 1. biały ser + passata + czosnek+ cebulka + odrobina jogurtu naturalnego, 2. biały ser + wędzona makrela + zielona cebulka.
Gość2013.01.16 22:10
pierogi ruskie najlepsze na świecie i basta!
Raport specjalny
Video tygodnia
Gruszki w occie