Kotlety z białej fasoli - przepis

Kotlety możesz panierować w pokruszonych chipsach, płatkach kukurydzianych lub w bułce tartej

Kotlety z białej fasoli  - przepis
fot. A. Rogalski

Przygotowanie ok. 2 godz. (+ moczenie fasoli)
Porcja (2 kotlety) ok. 620 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • 25 dag suchej białej fasoli
  • 3 jajka
  • cebula
  • 4-cm kawałek imbiru
  • łyżka przyprawy do dań z fasoli Galeo
  • 3–4 łyżki tartej bułki
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • łyżka soku z cytryny
  • 10 dag chipsów kukurydzianych
  • pieprz
  • olej

Sposób wykonania:
  1. Fasolę mocz przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości 1,5 godz. na małym ogniu, uzupełniając wyparowany płyn. Osącz i ciepłą zmiksuj lub zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Obraną cebulę i imbir posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż, mieszając, cebulę z imbirem.
  3. Do fasoli dodaj podsmażone składniki. Wbij 2 jajka i wsyp trochę tartej bułki, aby masa dała się formować. Dopraw olejem sezamowym, sokiem cytrynowym, przyprawą do dań z fasoli Galeo, ew. pieprzem. Dodaj natkę i wymieszaj. Uformuj 8 kotlecików. Obtocz w roztrzepanym jajku i panieruj w pokruszonych chipsach. Usmaż na rumiano na oleju.

Pani Domu
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny