Polki.pl
kom. (34)

Dieta bogata w błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy to kilka substancji pochodzących ze ścian komórkowych roślin, które nie ulegają w naszym organizmie strawieniu. Jego dobroczynne właściwości uwydatniają się przede wszystkim w usprawnieniu perystaltyki przewodu pokarmowego.

Jak błonnik wpływa na nasz organizm?
Substancje błonnikowe wypełniają jelita i przyspieszają jego ruchy, dzięki czemu są one szybciej i efektywniej opróżniane. Odgrywa to dużą rolę w profilaktyce i pozbywaniu się nieprzyjemnych zaparć. Wspomaga też rozwój bakterii jelitowych, współtworzących florę fizjologiczną dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Jednocześnie tez wiąże szkodliwe substancje z organizmu i dzięki temu szybciej są one usuwane z organizmu.
Błonnik tworzy na ścianach jelit powłoczkę śluzową, która utrudnia wchłanianie pewnym substancjom, szkodliwym dla zdrowia. Hamuje m.in. wchłanianie złego cholesterolu, trójglicerydów i glukozy, czyli bierze istotny udział w profilaktyce cukrzycy, hipercholesterolemii, miażdżycy naczyń i chorób serca.
Pektyny i celuloza, należące do włókna pokarmowego, pęcznieją w żołądku, zmniejszając tym samym uczucie głodu. Rzadziej zatem sięgamy wtedy po zdradliwe przekąski, co pomoże nam w zredukowaniu zbędnych kilogramów i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Błonnik odgrywa też rolę w zapobieganiu przykrych chorób proktologicznych i nowotworów jelita grubego. Nie tylko przez niwelowanie zaparć, ale i przyspieszenie usuwania mas kałowych, poddanych już niekorzystnym gnilnym przemianom. Masy kałowe zostają rozmiękczone, przez co łatwiej są wydalane, nie kalecząc okolic odbytu.

Gdzie poszukiwać błonnika?
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy dziennie spożywać około 20 do 40 g błonnika. Znajduje się on warzywach, owocach, kaszach, nasionach, grochu i fasoli. Oto szczegółowe dane błonnikowe niektórych pokarmów (liczba gramów błonnika w 100 gramach produktu):
  • Otręby pszenne – 42
  • Czerwona fasola – 25 
  • Wiórki kokosowe – 22 
  • Mak – 20
  • Soja, suszone śliwki – 16 
  • Biała fasola, groch, papaja – 15 
  • Suszone brzoskwinie – 14 
  • Migdały – 13 
  • Suszone figi – 12 
  • Suszone jabłka, morele – 10 
  • Orzechy laskowe – 9 
  • Musli – 8-9 
  • Porzeczki, jeżyny, maliny, chrzan, jadalne kasztany – 7 
  • Chleb razowy, rodzynki, pistacje, zielony groszek – 6 
  • Karczochy, kasza gryczana, jabłka, korzeń selera, pietruszka, – 5
Dieta bogata w błonnik pokarmowy

Kto nie powinien spożywać błonnika?
Pewne stany chorobowe nie pozwalają na spożywanie dużej ilości pokarmów zawierających błonnik. Osoby z nieżytem żołądka, jelit, zapaleniem trzustki, dróg żółciowych, z niedoborami witaminowymi i mineralnymi, a także chorobami zakaźnymi, wrzodami żołądka i dwunastnicy, powinny zrezygnować z diety bogatobłonnikowej.

Pamiętajmy, że nadmiar błonnika też nie jest wskazany. Może wywoływać wiele nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego – wzdęcia, biegunki, a nawet zaparcia (wtedy gdy nie spożywa się równolegle odpowiedniej ilości płynów). Przy zwiększonej podaży włókna, rośnie ryzyko upośledzenia wchłaniania minerałów (żelazo, wapń) i witamin (A, D, E, K).

Katarzyna Ziaja



Oceń 5,00 / 1

Kuchnia Anny Jurksztowicz: surówka z kapusty

 
 

Zobacz także

 
 

Podobne w temacie Dieta

Skomentuj Dieta bogata w błonnik pokarmowy

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Dieta bogata w błonnik pokarmowy

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Zdrowie