Wielkanoc w Europie

Każdy kraj ma własne zwyczaje świąteczne, a Wielkanoc nie jest tu wyjątkiem. Warto przyjrzeć się bliżej naszym bliższym i dalszym sąsiadom - dowiedz się, jak wygląda Wielkanoc w Europie.
/ 11.04.2011 20:23

Jajko i gołębica

Przed świętami wielkanocnymi we włoskich sklepach pojawiają się czekoladowe jajka. Nie sposób ich nie zauważyć, bo przybierają czasami wymiary monstrualne, znacznie przekraczając rozmiar jaj strusich, choć one przecież do niepozornych nie należą. W większych okazach skrywają się jeszcze dodatkowe niespodzianki dla dzieci, dlatego czekoladowe jajka są tam przede wszystkim atrakcją dla młodszych. Starsi za to chętnie sięgają po wielkanocne desery. Puchate ciasto drożdżowe o kształcie gołębia, zwane od tego kształtu colombą, jest odpowiednikiem bożonarodzeniowego panettone. Jada się też ciasto z ricotty, czyli włoską odmianę naszego sernika.

Zobacz także: Włoska baba na świąteczny stół

Świąteczne piwo

Duńczycy również przywiązują wielką wagę do świątecznej atmosfery i potraw na stole. Jedzą oczywiście śledzie, wędliny i sery. Smakosze sięgają po jagnięcinę lub rybę. A wszyscy popijają specjalne piwo o nazwie P-dag, w którym litera “p” nawiązuje do duńskiego słowa oznaczającego Wielkanoc. W początkach dwudziestego wieku browary zaczęły wprowadzać w okresie świątecznym świeżo uwarzone piwa, a zwyczaj takiego świętowania tak się przyjął, że zwyczaj przetrwał do dziś. Obecnie aż sto browarów wypuszcza świeże, świąteczne piwo wielkanocne.

Jajecznie i wesoło

W Szwajcarii dzieci i dorośli bawią się w chowanie jajek w ogrodzie. Wygrywa ten, kto odnajdzie najwięcej schowanych jaj. Przy świątecznym stole dorośli chętnie jedzą jagnięcinę, a dzieci sięgają po słodycze, głownie czekoladowe zajączki. W Szwecji tajemniczy zajączek przynosi dzieciom czekoladki w Wielką Sobotę. Również dzieci w Wielkiej Brytanii otrzymują w niedzielny poranek czekoladowe jajka, w których poukrywano dodatkowe smakołyki. Z kolei Bułgarzy rozbijają jajka jajko o jajko, a ten którego jajko najdłużej pozostanie całe, może liczyć na wszelką pomyślność przez cały nadchodzący rok. Zresztą zwyczaj rozbijania jaj innym jajem, monetą czy czołem charakterystyczny jest dla wielu europejskich krajów czy regionów. 

Zobacz także: Co to są szkockie jajka?