Wielkanoc w Brazylii

Wielkanoc w Brazylii.
Brazylia to największy katolicki kraj na świecie, w którym Wielkanoc świętuje się bardzo uroczyście. To dobry czas na spędzanie czasu z rodziną, relaks. Znani z zamiłowania do tradycji Brazylijczycy poświęcają dużo czasu na przygotowania do świąt, w tym tradycyjnych świątecznych potraw.
/ 12.03.2012 11:02
Wielkanoc w Brazylii.

Świętowanie Wielkanocy w Brazylii

Wielkanoc, znana w Brazylii jako Pascoa, obchodzona jest na jesieni. Wielki Tydzień poprzedza największy i najbardziej znany karnawał na świecie w Rio de Janeiro. W tym czasie  ludzie bardzo hucznie świętują, bawią się, wychodzą na ulice w kolorowych kostiumach po to, aby tańczyć. Koniec karnawału jednocześnie rozpoczyna okres Wielkiego Postu, podczas którego nie je się w ogóle mięsa. Wielki Tydzień zaczyna się od rytuałów, takich jak zaplatanie liści palmy w kształty krzyża lub liter, a następnie święci się je w kościele. Bardzo ważne jest oddanie czci symbolom natury. Popularny kwiat Macela, który kwitnie tylko w czasie trwania Wielkiego Postu, święcony jest w Niedzielę Palmową przez księży. Wierzy się, że ma on potem właściwości lecznicze.

Radość okazywana jest na różne sposoby. W wielu miastach odbywają się festiwale, np. Sambodromo czy Humanity Festival. W tradycji kraju na dobre zagościły uroczystości w miejscowości Fazenda, które odbywają się od 1950 roku. Wolontariusze odgrywają scenę aresztowania, procesu i ukrzyżowania Chrystusa. Oprócz uczestnictwa w dużych festiwalach, ludzie często wychodzą na ulicę, żeby świętować, tańczyć i śpiewać.

Zobacz także: Wielkanoc w Europie

Tradycyjny przysmak świąteczny

Niemal w każdym brazylijskim domu przygotowuje się słodkie cukierki Pacoa, zrobione ze zmielonych orzechów ziemnych i cukru. Częstuje się nimi wszystkich gości. Dawniej przygotowywane były samodzielnie w domu, obecnie częściej kupuje się gotowe w supermarketach. Na brazylijskim stole nie może także zabraknąć odpowiednika polskiej baby, czyli Easter Ring Cake. Jest to ciasto drożdżowe w formie  pierścienia.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 100 ml mleka
  • 0,5 opakowania suchych drożdży
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml oliwy
  • sól

Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, drożdże i sól, a następnie dodajemy jajka i skórkę z cytryny. Do ciasta wlewamy oliwę i odrobinę ciepłego mleka, mieszamy i dodajemy resztę mleka. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Dzielimy ciasto na trzy kawałki, każdy z nich formujemy w wałki, a następnie łączymy ze sobą tak, aby powstał okrąg. Ubijamy białko i smarujemy nim powierzchnię ciasta. Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy około 40 minut.

Zobacz także: Jak zrobić koszyczek wielkanocny z ciasta?

Redakcja poleca

REKLAMA