Pieczeń rzymska na 3 sposoby: pyszne przepisy na klasyczną pieczeń rzymską, w wersji z jajkami i warzywami

pieczeń rzymska przepis fot. Adobe Stock, timolina
Pieczeń rzymska przyrządzana jest z mięsa mielonego. Możesz przygotować ją na wiele sposobów - z dodatkiem warzyw, ziół, a także owoców (np. śliwek czy moreli). Na Wielkanoc często pieczeń rzymską wzbogaca się umieszczonymi w środku ugotowanymi na twardo jajkami. Sprawdź te pyszne przepisy i wybierz swój ulubiony.
Weronika Kwaśniak / 06.03.2024 12:11
pieczeń rzymska przepis fot. Adobe Stock, timolina

Pieczeń rzymska to potrawa z zapiekanego mięsa mielonego, na ogół przygotowywana w podłużnej foremce keksowej. Wewnątrz pieczeni często umieszcza się jajka na twardo (szczególnie w okresie wielkanocnym) lub suszone owoce. Pieczeń rzymską można serwować na ciepło, jako danie obiadowe lub jako wędlinę na kanapkę. Nie może jej także zabraknąć podczas świątecznego śniadania.

Spis treści:

  1. Przepis na klasyczną pieczeń rzymską
  2. Pieczeń rzymska z jajkiem i bazylią
  3. Pieczeń rzymska z warzywami i oliwkami

Przepis na pieczeń rzymską w wersji klasycznej

Mięso do pieczeni rzymskiej najlepiej, jeśli jest mieszane. Sięgnij więc po to wołowo-wieprzowe. Nie zapomnij także o aromatycznym czosnku, cebuli i przyprawach. Gotowe danie świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, np. w towarzystwie pieczeniowego sosu.

Składniki:

  • 500 g mieszanego mięsa mielonego,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • niewielka bułka pszenna,
  • 50 g masła,
  • 30 ml oleju,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę zamocz w wodzie, a kiedy zmięknie — odciśnij i odstaw.
  2. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę (lub również posiekaj na drobno). Podsmaż na maśle.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, zdejmij z ognia.
  4. Do miski wrzuć mięso, miękką bułkę, przyprawy oraz jajko. Wszystko zamieszaj lub wyrób ręcznie.
  5. Kiedy składniki się połączą, dodaj przyprawy oraz cebulę z czosnkiem. Dodaj olej i jeszcze raz dobrze wyrób masę.
  6. Przełóż całość do keksówki wysmarowanej niewielką ilością masła. Na koniec uderz kilka razy keksówką o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i dobrze ubić masę w środku.
  7. Wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 50-60 minut. Studź w keksówce.

pieczeń rzymska

fot. Pieczeń rzymska przepis/Adobe Stock, Africa Studio

Pieczeń rzymska z jajkiem i bazylią

Pieczeń rzymska z jajkiem to bardzo popularna potrawa wielkanocna. Możesz podać ją zarówno na śniadanie, jak i wielkanocny obiad.

Składniki na masę mięsną

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • bułka,
  • po łyżeczce musztardy i chrzanu,
  • 30 ml oleju,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju lub masła. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Do miski przełóż mięso, dodaj surowe jajko, przyprawy, musztardę, chrzan oraz usmażoną cebulę z czosnkiem.
  3. Bułkę namocz w wodzie, odsącz i dodaj do miski. Wyrób gładką, jednolitą masę. Pod koniec dodaj olej i ponownie dobrze wyrób.
  4. Część masy wyłóż do keksówki. Na środku ułóż jajka i przykryj resztą masy. Staraj się, aby jajka były dokładnie otulone i nie było dużych przestrzeni czy pęcherzy powietrza.
  5. Na koniec kilka razy uderz keksówką o blat, aby wyrównać całość.
  6. Wstaw do piekarnika (180 stopni) na około godzinę.

pieczeń rzymska z jajkami

fot. Pieczeń rzymska z jajkiem/Adobe Stock, gorkemdemir

Pieczeń rzymska z warzywami i oliwkami

Idealnym pomysłem na pyszny mięsny dodatek obiadowy lub wędlinę na kanapki jest pieczeń z dodatkiem warzyw. Możesz wybrać te, które lubisz najbardziej. Świetnie sprawdzą się też warzywa z rosołu.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa,
  • cebula,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 150 g czarnych oliwek,
  • 200 g twardej fety,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 3 jajka,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki oleju,
  • masło i bułka tarta do formy,
  • kilka łyżek oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz paprykę oczyść, pokrój w niewielką kostkę.
  2. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż warzywa, ostudź.
  3. Mięso przełóż do dużej miski, dodaj posiekaną natkę, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą oraz jajka.
  4. Do masy mięsnej dołóż ostudzone warzywa, czarne oliwki oraz fetę.
  5. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszaj i wyrób gładką, jednolitą masę.
  6. Prostokątną foremkę żaroodporną wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  7. Do przygotowanej formy nałóż masę mięsną, powierzchnię wyrównaj, posmaruj olejem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. godzinę.

najlepsza pieczeń rzymska

fot. Pieczeń rzymska z warzywami/Adobe Stock, Olga

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.03.2018.

Czytaj także:
Wielkanocna babka z majonezem
Sprawdzony przepis na żurek
Wielkanocny pasztet warzywny i mięsny

Redakcja poleca

REKLAMA