Pieczeń rzymska to potrawa z zapiekanego mięsa mielonego, na ogół przygotowywana w podłużnej foremce keksowej. Wewnątrz pieczeni często umieszcza się jajka na twardo (szczególnie w okresie wielkanocnym) lub suszone owoce. Pieczeń rzymską można serwować na ciepło, jako danie obiadowe lub jako wędlinę na kanapkę. Nie może jej także zabraknąć podczas świątecznego śniadania.
Spis treści:
- Przepis na klasyczną pieczeń rzymską
- Pieczeń rzymska z jajkiem i bazylią
- Pieczeń rzymska z warzywami i oliwkami
Przepis na pieczeń rzymską w wersji klasycznej
Mięso do pieczeni rzymskiej najlepiej, jeśli jest mieszane. Sięgnij więc po to wołowo-wieprzowe. Nie zapomnij także o aromatycznym czosnku, cebuli i przyprawach. Gotowe danie świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, np. w towarzystwie pieczeniowego sosu.
Składniki:
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- jajko,
- niewielka bułka pszenna,
- 50 g masła,
- 30 ml oleju,
- sól i pieprz,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżka majeranku.
Sposób przygotowania:
- Kajzerkę zamocz w wodzie, a kiedy zmięknie — odciśnij i odstaw.
- Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę (lub również posiekaj na drobno). Podsmaż na maśle.
- Kiedy cebula się zeszkli, zdejmij z ognia.
- Do miski wrzuć mięso, miękką bułkę, przyprawy oraz jajko. Wszystko zamieszaj lub wyrób ręcznie.
- Kiedy składniki się połączą, dodaj przyprawy oraz cebulę z czosnkiem. Dodaj olej i jeszcze raz dobrze wyrób masę.
- Przełóż całość do keksówki wysmarowanej niewielką ilością masła. Na koniec uderz kilka razy keksówką o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i dobrze ubić masę w środku.
- Wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 50-60 minut. Studź w keksówce.
fot. Pieczeń rzymska przepis/Adobe Stock, Africa Studio
Pieczeń rzymska z jajkiem i bazylią
Pieczeń rzymska z jajkiem to bardzo popularna potrawa wielkanocna. Możesz podać ją zarówno na śniadanie, jak i wielkanocny obiad.
Składniki na masę mięsną
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- bułka,
- po łyżeczce musztardy i chrzanu,
- 30 ml oleju,
- łyżka majeranku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju lub masła. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do miski przełóż mięso, dodaj surowe jajko, przyprawy, musztardę, chrzan oraz usmażoną cebulę z czosnkiem.
- Bułkę namocz w wodzie, odsącz i dodaj do miski. Wyrób gładką, jednolitą masę. Pod koniec dodaj olej i ponownie dobrze wyrób.
- Część masy wyłóż do keksówki. Na środku ułóż jajka i przykryj resztą masy. Staraj się, aby jajka były dokładnie otulone i nie było dużych przestrzeni czy pęcherzy powietrza.
- Na koniec kilka razy uderz keksówką o blat, aby wyrównać całość.
- Wstaw do piekarnika (180 stopni) na około godzinę.
fot. Pieczeń rzymska z jajkiem/Adobe Stock, gorkemdemir
Pieczeń rzymska z warzywami i oliwkami
Idealnym pomysłem na pyszny mięsny dodatek obiadowy lub wędlinę na kanapki jest pieczeń z dodatkiem warzyw. Możesz wybrać te, które lubisz najbardziej. Świetnie sprawdzą się też warzywa z rosołu.
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa,
- cebula,
- 2 kolorowe papryki,
- 150 g czarnych oliwek,
- 200 g twardej fety,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 3 jajka,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżka ziół prowansalskich,
- 4 łyżki oleju,
- masło i bułka tarta do formy,
- kilka łyżek oleju,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz paprykę oczyść, pokrój w niewielką kostkę.
- Czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż warzywa, ostudź.
- Mięso przełóż do dużej miski, dodaj posiekaną natkę, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą oraz jajka.
- Do masy mięsnej dołóż ostudzone warzywa, czarne oliwki oraz fetę.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszaj i wyrób gładką, jednolitą masę.
- Prostokątną foremkę żaroodporną wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Do przygotowanej formy nałóż masę mięsną, powierzchnię wyrównaj, posmaruj olejem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. godzinę.
fot. Pieczeń rzymska z warzywami/Adobe Stock, Olga
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.03.2018.
Czytaj także:
Wielkanocna babka z majonezem
Sprawdzony przepis na żurek
Wielkanocny pasztet warzywny i mięsny