Składniki:
- 70 dag mielonej wołowiny
- cebula
- 2 czerstwe kajzerki
- szklanka bulionu grzybowego
- 2 jajka
- 3 łyżki marynowanych zielonych oliwek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz
Jarzynka:
- 3 marchwie
- czerwona papryka
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 5 łyżek śmietany
- łyżka mąki
Przygotowanie:
- Marchew i paprykę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Kajzerki namocz w bulionie. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Mięso wymieszaj z odciśniętymi kajzerkami i cebulą. Wbij jajka. Oliwki osącz z zalewy, posiekaj i dodaj do mięsa razem ze szczypiorkiem. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrób, uformuj owalną pieczeń.
- Brytfankę wysmaruj łyżką masła. Ułóż w środku pieczeń. Wokół rozłóż pokrojone w kostkę warzywa i polej bulionem wymieszanym ze śmietaną i łyżką mąki. Wierzch pieczeni posmaruj resztą masła.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 45 minut. W tym czasie mięso polewaj kilkakrotnie wytworzonym sosem. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj z ziemniakami.