Pieczeń rzymska z jarzynką w śmietanie
Do pieczeni rzymskiej możesz podać miseczkę z sosem, np. chrzanowym. Pieczeń świetnie smakuje także na zimno, do kanapek

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 09.11.2012, 06:15
Reklama
Ilość kalorii: 520
Czas przygotowania: 75 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 70 dag mielonej wołowiny
- cebula
- 2 czerstwe kajzerki
- szklanka bulionu grzybowego
- 2 jajka
- 3 łyżki marynowanych zielonych oliwek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz
Reklama
Jarzynka:
- 3 marchwie
- czerwona papryka
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 5 łyżek śmietany
- łyżka mąki
Przygotowanie:
Reklama
- Marchew i paprykę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Kajzerki namocz w bulionie. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Mięso wymieszaj z odciśniętymi kajzerkami i cebulą. Wbij jajka. Oliwki osącz z zalewy, posiekaj i dodaj do mięsa razem ze szczypiorkiem. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrób, uformuj owalną pieczeń.
- Brytfankę wysmaruj łyżką masła. Ułóż w środku pieczeń. Wokół rozłóż pokrojone w kostkę warzywa i polej bulionem wymieszanym ze śmietaną i łyżką mąki. Wierzch pieczeni posmaruj resztą masła.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 45 minut. W tym czasie mięso polewaj kilkakrotnie wytworzonym sosem. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj z ziemniakami.
Reklama
Reklama
Reklama