POLECAMY

Domowy chrzan na Wielkanoc

Dla smakoszy najważniejszy jest jego przyjemny, choć ostry smak, dzięki któremu potrafi urozmaicić każde danie.
Domowy chrzan na Wielkanoc Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Wymyślono wiele recept, żeby świątecznego łakomstwa nie przypłacić chorobą. Jednym z wypróbowanych leków jest chrzan. Według tradycji należało zjeść na czczo pokaźną porcję tego święconego specjału, chuchnąć 3 razy do komina i już można było jeść bezkarnie, dużo i tłusto.

Od dawna uważano, że chrzan dobrze wpływa na zdrowie. Dziś wiemy, że dzięki niemu łatwiej się trawi. Ma również właściwości bakterio-, wiruso- i pleśniobójcze. Te zalety wykorzystują radiesteci, zalecając układanie korzeni chrzanu w miejscach zapromieniowanych. Korzenie i liście chrzanu zawierają więcej witaminy C niż cytryny. Są bogate w witaminy z grupy B, karoten, wapń, potas, fosfor. Praktyczne gospodynie wiedzą, że masło lub mięso obłożone liśćmi chrzanu zachowuje świeżość nawet w upały. Korzeń włożony do kiszonek utrwala ich jędrność.

Chrzan jest najwartościowszy zaraz po utarciu. Smak i aromat łagodnieje po podgrzaniu lub przelaniu chrzanu wrzątkiem. Nie należy go jednak gotować, bo traci część witamin. Dodatek octu niszczy też witaminę C, lepiej więc zakwaszać chrzan sokiem z cytryny.



 

Wielkanoc bez chrzanu i jego wspaniałych właściwości nie przynosiłaby tyle radości. Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszny chrzan wielkanocny:

Sos chrzanowy na zimno


Składniki:

  • 1 średni korzeń chrzanu
  • 25 dag majonezu
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Chrzan utrzeć, przelać gorącą wodą, połączyć z majonezem i śmietaną, przyprawić, podawać do zimnych mięs, galaret i jajek na twardo.


Domowy chrzan z jajkiem


Składniki:

  • korzeń chrzanu 10 dag
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • cukier
  • ocet lub sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Chrzan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, jajka ugotowane na twardo posiekać, utrzeć ze śmietaną, połączyć z chrzanem, przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny lub octem.

Ćwikła staropolska


Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • korzeń chrzanu
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • pół szklanki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:
Buraki oczyścić, wyszorować, upiec w piekarniku, przestudzić, obrać, pokroić na cienkie plasterki albo zetrzeć na jarzynowej tarce z dużymi otworami, układać warstwami w słoiku, przekładając utartym i sparzonym chrzanem, solą i cukrem, zalać octem lub sokiem z cytryny wymieszanym z winem, przykryć, zostawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu.


Sos chrzanowy na ciepło


Składniki:

  • 1 średni korzeń chrzanu
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • po 2 łyżki mąki i masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 żółtko
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem, dodać starty chrzan, zagotować, połączyć ze śmietaną wymieszaną z żółtkiem, przyprawić, do sztuki mięsa, białej kiełbasy.

Wołowina na zimno


Składniki:

  • 1 kg ugotowanej wołowiny z rosołu lub pieczeni
  • sos chrzanowy według przepisu "Sos chrzanowy na zimno"
  • 1 łyżka świeżo startych wiórków chrzanu

Sposób przygotowania:
Mięso ostudzić, pokroić w plastry, polać sosem chrzanowym, posypać wiórkami chrzanu, podawać z pieczywem, w ten sam sposób można podawać inne pieczone mięso, np. wieprzowinę lub dziczyznę.


Zupa chrzanowa


Składniki:

  • korzeń chrzanu ok. 20 dag
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 bułka bez skórki lub ugotowany ziemniak
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag boczku wędzonego lub bekonu

Sposób przygotowania:
Chrzan utrzeć, zalać bulionem, gotować 20 min, przetrzeć przez sito, dodać śmietanę i startą bułkę lub utartego ziemniaka, gotować kilka minut, aż zupa zgęstnieje, zaprawić żółtkiem roztartym z musztardą, przyprawić do smaku, bekon lub boczek pokroić, przesmażyć, dodać do zupy.


Sztuka mięsa z chrzanem


Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 kg wołowiny na rosół
  • sól
  • pieprz
  • sos chrzanowy do dań na ciepło
  • kawałek chrzanu

Sposób przygotowania:
Zagotować 2l wody, posolić, włożyć kilka ziaren pieprzu, do wrzątku włożyć umyte i osuszone mięso, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie, pół godziny przed końcem gotowania włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, razem ugotować, wyjąć mięso, pokroić w plastry, polać podgrzanym sosem, chrzan oczyścić, opłukać, obrać, zetrzeć na tarce, wiórkami posypać mięso.


Masło chrzanowe


Składniki:

  • 20 dag masła
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka wiórków świeżo startego chrzanu
  • sól
  • biały pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka kminku

Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z chrzanem na gładką, puszystą masę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, domieszać świeże wiórki chrzanu i kminek (ale nie jest to konieczne), włożyć do miseczek, wyrównać powierzchnię, silnie schłodzić w lodówce, podawać do pieczywa, można dodać do sosu mięsnego.
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 lat temu
uwielbiam wieknocny chrzan!
/8 lat temu
Bardzo dobry