Co zamiast proszku do pieczenia? Propozycje zamienników

co zamiast proszku do pieczenia fot. Adobe Stock
Proszku do pieczenia trzeba użyć niemal do każdego wypieku. Jeżeli jednak nie masz go pod ręką, da się go bez problemu zastąpić. Zamiast proszku do pieczenia możesz użyć sody oczyszczonej, amoniaku albo alkoholu.
Weronika Kwaśniak / 07.01.2021 09:29
co zamiast proszku do pieczenia fot. Adobe Stock

Proszek do pieczenia to środek spulchniający, niezbędny do wykonania większości wypieków. Głównym składnikiem tego produktu jest soda oczyszczona.

Soda oczyszczona zamiast proszku do pieczenia

Proszek do pieczenia zawiera oprócz sody, jeszcze 2 ważne składniki - kwas i stabilizator, dzięki którym możliwy jest proces spulchniania. To dlatego soda oczyszczona jest świetnym zamiennikiem proszku do pieczenia, jednak nie zadziała solo. Gdy używasz jej zamiast proszku, koniecznie dodaj coś o kwaśnym odczynie:

  • maślankę,
  • kefir, 
  • kwaśną śmietanę,
  • sok z cytryny, 
  • ocet.

Uwaga! Gorzki posmak sody może być wyraźnie wyczuwalny w cieście, jeśli dodasz jej za dużo. Pamiętaj, że łyżeczka sody odpowiada aż 3 łyżeczkom proszku do pieczenia, dlatego jeśli w przepisie zalecane jest dodanie 1 łyżeczki proszku, użyj tylko 1/3 łyżeczki sody. Kwaśny dodatek, oprócz udziału w procesie spulchniania, ma też za zadanie neutralizować swoim działaniem, przykry posmak sody. Dlatego tak ważne jest, aby nie przesadzić z jej ilością - produkt o kwaśnym odczynie musi ją w pewnym sensie "przerobić". 

Uwaga - postaraj się dość szybko umieścić ciasto w piekarniku. W przeciwnym razie, może mniej wyrosnąć. Proces spulchniania zaczyna się od razu po dodaniu sody.

Alkohol zamiast proszku do pieczenia

Co zamiast proszku do pieczenia? Jeśli nie masz pod ręką sody, możesz użyć alkoholu. Nie spulchni on ciasta aż tak dobrze, ale z pewnością je uniesie. Jaka proporcja będzie odpowiednia? Zamiast 1 łyżeczki proszku do pieczenia, użyj 2 łyżek alkoholu - np. wódki, rumu, brandy. 

Amoniak zamiast proszku do pieczenia

W ostateczności, zamiast proszku do pieczenia możesz użyć amoniaku. Ma to jednak sens tylko w przypadku wypieków typu pierniki lub kruche ciastka. Inaczej ciasto może nabrać niepożądanej struktury.

Czytaj więcej porad kulinarnych:

Jak mrozić pierogi: najlepsze sposoby na mrożenie pierogów surowych i ugotowanych
Jak mrozić pierogi: najlepsze sposoby na mrożenie pierogów surowych i ugotowanych
Jak mrozić pierogi? Można mrozić pierogi surowe i ugotowane, ale koniecznie trzeba je dokładnie osuszyć przed zamrożeniem. Warto też wiedzieć, jak mrozić pierogi surowe, a jak gotowane. Sprawdź, o czym warto pamiętać, a potem przygotuj pierogi na zapas, aby wystarczyły na długi czas.
Jak lepić i gotować pierogi, żeby się nie rozklejały? Poradnik
Jak lepić i gotować pierogi, żeby się nie rozklejały? Poradnik
Pękające podczas gotowania pierogi to zmora wielu z nas - w niektórych przypadkach jest to efekt niewłaściwego lepienia, w innych gotowania. Jak lepić i gotować pierogi, aby się nie rozklejały? Pamiętaj, aby nie wrzucać do garnka wielu pierogów naraz. To obniży temperaturę wody.
Jak odgrzać pierogi? Odgrzewanie pierogów w wodzie, w mikrofali i na patelni
Jak odgrzać pierogi? Odgrzewanie pierogów w wodzie, w mikrofali i na patelni
Wbrew pozorom, odgrzewanie pierogów nie jest wcale banalnie proste - ciasto łatwo może stać się stwardniałe i wysuszone. Przy odgrzewaniu pierogów w mikrofali, z zewnątrz mogą stać się one gorące, podczas gdy farsz może pozostać zimny.
Jak sparzyć mak do przygotowania makowca - 2 sposoby
Jak sparzyć mak do przygotowania makowca - 2 sposoby
Masa makowa domowej roboty wymaga sparzenia maku i przygotowania go do przełożenia makowca tak, by nie był gorzki. Możesz posłużyć się wodą, jak również sparzyć mak mlekiem. Mak można przygotować wcześniej, włożyć do woreczków i zamrozić.
Jak zmielić mak - do makowca i nie tylko
Jak zmielić mak - do makowca i nie tylko
Mak zalej wrzątkiem, odstaw do ostygnięcia i odsącz z wody. Następnie dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. Jeśli chcesz by był jeszcze pyszniejszy - skorzystaj z naszej porady, jak zmielić mak z dodatkiem mleka.
Jak gotować pierogi? Sprawdzone porady, by farsz nie wypływał, a ciasto było miękkie
Jak gotować pierogi? Sprawdzone porady, by farsz nie wypływał, a ciasto było miękkie
Do wody, w której gotujesz pierogi, dodaj odrobinę oleju albo oliwy. Dzięki temu pierogi nie posklejają się ze sobą. Dokładnie zlep brzegi ciasta - możesz to zrobić np. zwilżając je wodą. A jak gotować pierogi z owocami? Owoce obtocz w mące ziemniaczanej, aby nieco zagęścić farsz.
Ile gotować kapustę na gołąbki, czyli jak ją sparzyć, by była idealna
Ile gotować kapustę na gołąbki, czyli jak ją sparzyć, by była idealna
Młoda kapusta zaparza się szybko, starsza wymaga więcej czasu. Jak gotować kapustę na gołąbki, by była miękka, ale wytrzymała? Po odcięciu głąbu uważaj na liście, włóż do garnka z osoloną wodą i całość przykryj i czekaj ok. 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA