chrzan wielkanocny Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Domowy chrzan wielkanocny - sprawdzony przepis

Chrzan pojawia się na wielkanocnym stole pod różnymi postaciami - jako sos chrzanowy na zimno, na ciepło albo jako składnik dań głównych. Ostry smak łagodnieje po podgrzaniu.
Weronika Kwaśniak / 15.03.2020 16:32
chrzan wielkanocny Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Chrzan jest najwartościowszy zaraz po utarciu. Smak i aromat łagodnieje po podgrzaniu lub przelaniu chrzanu wrzątkiem. Nie należy go jednak gotować, bo traci część witamin. Dodatek octu niszczy też witaminę C, lepiej więc zakwaszać chrzan sokiem z cytryny.

Wielkanocne pyszności nie smakowałyby tak samo bez tego dodatku. Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszny chrzan wielkanocny.

Spis treści:

  1. Sos chrzanowy na zimno
  2. Domowy chrzan z jajkiem
  3. Ćwikła staropolska
  4. Sos chrzanowy na ciepło
  5. Zupa chrzanowa
  6. Masło chrzanowe
  7. Właściwości chrzanu

Sos chrzanowy na zimno

Składniki:

  • 1 średni korzeń chrzanu,
  • 25 dag majonezu,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Chrzan utrzyj, przelej gorącą wodą, połącz z majonezem i śmietaną.
  2. Przypraw, podawaj do zimnych mięs, galaret i jajek na twardo.

Domowy chrzan z jajkiem

Składniki:

  • korzeń chrzanu (ok. 10 dag),
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • sól,
  • cukier,
  • ocet lub sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Chrzan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jajka ugotowane na twardo posiekaj, utrzyj ze śmietaną, połącz z chrzanem.
  3. Przypraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny lub octem.

Ćwikła staropolska

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych,
  • korzeń chrzanu,
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina,
  • pół szklanki octu winnego lub soku z cytryny,
  • sól,
  • cukier.

ćwikła z chrzanem

fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Buraki oczyść, wyszoruj, upiecz w piekarniku, przestudź, obierz.
  2. Pokrój na cienkie plasterki albo zetrzyj na jarzynowej tarce z dużymi otworami, układaj warstwami w słoiku, przekładając utartym i sparzonym chrzanem, solą i cukrem.
  3. Zalej octem lub sokiem z cytryny wymieszanym z winem, przykryj, zostaw na 2-3 dni w chłodnym miejscu.

Sos chrzanowy na ciepło

Składniki:

  • 1 średni korzeń chrzanu,
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę.
  2. Rozprowadź zimnym wywarem, dodaj starty chrzan.
  3. Zagotuj, połącz ze śmietaną wymieszaną z żółtkiem, przypraw.

Zupa chrzanowa

Składniki:

  • korzeń chrzanu ok. 20 dag,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1 bułka bez skórki lub ugotowany ziemniak,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 20 dag boczku wędzonego lub bekonu.

Sposób przygotowania:

  1. Chrzan utrzyj, zalej bulionem, gotuj przez 20 minut.
  2. Przetrzyj przez sito, dodaj śmietanę i startą bułkę lub utartego ziemniaka, gotuj kilka minut, aż zupa zgęstnieje.
  3. Zapraw żółtkiem roztartym z musztardą.
  4. Przypraw do smaku.
  5. Bekon lub boczek pokrój, przesmaż, dodaj do zupy.

Masło chrzanowe

Składniki:

  • 20 dag masła,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 1 łyżka wiórków świeżo startego chrzanu,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka kminku.

Sposób przygotowania:

  1. Masło zmiksuj z chrzanem na gładką, puszystą masę, przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Domieszaj świeże wiórki chrzanu i kminek.
  3. Włóż do miseczek, wyrównaj powierzchnię,
  4. Silnie schłodź w lodówce, podawaj do pieczywa.

Właściwości chrzanu

Wymyślono wiele recept, żeby świątecznego łakomstwa nie przypłacić chorobą. Jednym z wypróbowanych leków jest chrzan. Według tradycji należało zjeść na czczo pokaźną porcję tego święconego specjału, chuchnąć 3 razy do komina i już można było jeść bezkarnie, dużo i tłusto.

Od dawna uważano, że chrzan dobrze wpływa na zdrowie. Dziś wiemy, że dzięki niemu łatwiej się trawi. Ma również właściwości bakterio-, wiruso- i pleśniobójcze. Korzenie i liście chrzanu zawierają więcej witaminy C niż cytryny. Są bogate w witaminy z grupy B, karoten, wapń, potas, fosfor.

Praktyczne gospodynie wiedzą, że masło lub mięso obłożone liśćmi chrzanu zachowuje świeżość nawet w upały. Korzeń włożony do kiszonek utrwala ich jędrność.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 16.03.2006 na zlecenie Edipresse

Zobacz więcej wielkanocnych porad:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/26.02.2013 12:50
uwielbiam wieknocny chrzan!
/02.04.2010 18:00
Bardzo dobry