Makowa babka przekładana kremem
Składniki
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 150 g maku
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 80 ml mleka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem karmelowy:
- 1 opakowanie śmietany 36%
- 250 g gęstego serka śmietankowego
- ½ puszki masy krówkowej
Krem waniliowy:
- 1 opakowanie śmietany 36%
- 250 g gęstego serka śmietankowego
- ½ szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
Krem czekoladowy:
- 1 opakowanie śmietany 36%
- 250 g gęstego serka śmietankowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Polecamy: Wielkanocna babka biszkoptowa - przepis
Przygotowanie
Ciasto:
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka i ponownie ucieramy. Do powstałej masy jajecznej dodajemy mleko i mak. Dokładnie łączymy składniki. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej, wedle uznania, makiem lub bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175 °C przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjmujemy babkę z formy, przekrawamy na 3 części i każdą z nich smarujemy jednym z przygotowanych kremów. Łączymy w całość i ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą.
Kremy:
Dokładnie łączymy, ubijając ze sobą, w osobnych miseczkach wszystkie składniki poszczególnych kremów, pamiętając, w przypadku kremu czekoladowego, o rozpuszczeniu czekolady w kąpieli wodnej. Schładzamy a następnie smarujemy wystudzone części ciasta.
Zobacz także: Jak udekorować stół wielkanocny?