Sałatki warzywne
I tak do przygotowaniu sałatek warzywnych należy używać jogurtu naturalnego lub jogurtu z dodatkiem majonezu light zamiast tradycyjnego majonezu. A oto przykładowy przepis.
Sałatka chrzanowa na wielkanocne śniadanie: 8 jajek na twardo, słoik chrzanu, 4 ogórki konserwowe, puszka kukurydzy, szczypiorek, jogurt naturalny, sól, pieprz. Jajka, ogórki
i szczypiorek drobno pokroić. Chrzan lekko odcedzić na sitku. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać jogurt i doprawić solą i pieprzem.
Żur postny
"Proponuję przygotować zamiast tradycyjnego żurku, żur postny, w smaku pozostanie taki sam, a nasz układ pokarmowy znacznie łatwiej sobie z nim poradzi, gdyż nie zawiera tylku ciężkostrawnych składników, co tradycyjny staropolski żurek." – radzi Katarzyna Majewska z Centrum Dietetycznego Naturhouse.
Żur postny: 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1 seler, 7 dag grzybów suszonych, 1 l zakwasu na żur, 2 ziemniaki. Ugotować warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, pora) i grzyby w 1 litrze wody. Wywar odcedzić, dolać zakwas, zagotować. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Posolić do smaku.
Zobacz także: Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą
Wielkanocne słodkości
Słodycze to nieodzowny element wielkanocnego stołu, a można przygotować coś pysznego, co na pewno spodoba się dzieciom i przypomina tradycyjną babę wielkanocną. Na deser zaserwujmy babeczki z jogurtem. Są one lekkie ze względu na małą ilość jaj i dodatek jogurtu naturalnego, a przepyszne i bardzo efektowne.
Babeczki z jogurtem: 150g mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, szczypta soli, 75g rodzynek, 100g orzechów laskowych, zapach cytrynowy lub skórka kandyzowana z cytryny, 2 jajka, 1 mały jogurt naturalny, 1 szklanka cukru, 125 g stopionego masła, migdały. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i solą. Dodać rodzynki, orzechy laskowe, skórkę cytrynową i wymieszać. Jajka ubić z jogurtem i cukrem. Stopniowo dodać wyżej wymienione składniki i masło, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć do 12 posmarowanych cienką warstwą masła foremek. Położyć po 3 migdały na każdej. Piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
"Lekkie potrawy wielkanocne na świątecznym stole są tak samo smaczne jak te tradycyjne, wystarczy podczas zakupów sięgnąć po kilka innych składników zamiast tych, które stosowaliśmy do tej pory. Pamiętajmy także o przygotowywaniu odpowiednich ilości jedzenia i oparciu się pokusie dokładek" – podpowiada Katarzyna Majewska.
Zobacz także: Odchudzone potrawy świąteczne