Naleśniki palce lizać!
Naleśniki palce lizać!15 lat temu
Z owocami, twarożkiem, orzechami, warzywami, z farszem grzybowym czy powidłami. Polane sosem, czekoladą, posypane migdałami lub podsmażone z żółtym serem. Składane na pół, w chusteczkę, książeczkę, w rulonik albo na kilkanaście innych sposobów. Tak, tak, od samego czytania już ślinka cieknie, a co dopiero zmierzyć się z nimi oko w oko i skosztować tych pyszności. A o czym mowa? Mowa oczywiście o naleśnikach! Czytaj więcej
Jak tatarska orda bierzesz w jasyr corda... czyli o wpływach tatarskich w kuchni polskiej
Jak tatarska orda bierzesz w jasyr corda... czyli o wpływach tatarskich w kuchni polskiej15 lat temu
Grupy etniczne i narody zamieszkujące w przeszłości nasze ziemie miały niemały wpływ na obecny stan naszej kultury. Mniejszości narodowe, religijne oraz etniczne są naszym wielkim skarbem, gdyż każdy kontakt rodzimej kultury z tradycjami odmiennymi coś osobliwego do naszej kultury wnosił. Gdyby nie barwna historia, choć czasem krwawa – nie bylibyśmy tym, kim teraz jesteśmy. A już na pewno nasza kultura nie byłaby tak bogata Czytaj więcej
Szparagi na stół podano
Szparagi na stół podano15 lat temu
Na wiosnę, gdy z szafy pora wyciągnąć lekkie ubrania, coraz chętniej odchodzimy od dań tłustych, gorących mięs czy zup, za to szukamy zamienników mniej kalorycznych. Często, bowiem okazuje się, że pilnie potrzeba zadbać o dietę… Czytaj więcej
Żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny15 lat temu
Żurek wielkanocny - niezależnie od regionu, w całej Polsce na Wielkanoc przygotowuje się tradycyjny barszcz. Różnica polegać może na tym, że jest to żurek lub barszcz biały. W centralnej i wschodniej Polsce jada się barszcz biały, natomiast żurek popularny jest raczej na południu i na zachodzie kraju. Czytaj więcej
Pasztety
Pasztety15 lat temu
Pasztety - podawane na gorąco lub na zimno, jako przekąska przed daniem głównym, w galarecie oraz w towarzystwie innych mięs. Jako dodatek do kanapek, na śniadanie czy kolację, jako nadzienie pasztecików… A mowa o pasztetach, których nie może zabraknąć na naszych stołach. Zwłaszcza – na świątecznych stołach. Czytaj więcej
Baby wielkanocne
Baby wielkanocne15 lat temu
Nie sposób wyobrazić sobie Wielkanocnych świąt bez zapachu drożdżowych bab, babek i babeczek wszelkiego rodzaju. Tak samo, jak nie wyobrażały sobie nasze babcie… Czytaj więcej
Pieczone mięso
Pieczone mięso15 lat temu
Przed pieczeniem mięso należy przygotować. Należy je zamarynować lub zabejcować. Nie chodzi tylko o to, by mięso przeszło smakiem przypraw. Ważne jest także zmiękczenie i odpowiednie napompowanie wodą lub sosem, aby po upieczeniu mięso zachowało soczystość. Czytaj więcej
Sosy do mięs i jaj
Sosy do mięs i jaj15 lat temu
Gdy świąteczne porządki nie zaprzątają nam już głowy, goście zaproszeni a w kuchni unosi się zapach babek i mazurków oraz świeżo pieczonych mięs pora pomyśleć o dodatkach do naszych potraw. Oto przepisy na wielkanocne sosy do mięs i jaj. Czytaj więcej
Marcepan do zdobienia mazurków
Marcepan do zdobienia mazurków15 lat temu
Marcepan - ten nieco zapomniany już dziś smakołyk - za sprawą przegranej walki z czekoladą - znów upomina się o naszą uwagę. Świetną okazją do wskrzeszenia przysmaku niech będą zbliżające się święta wielkanocne. W końcu w wariacjach związanych z cudami, jakie czyni przy dekoracji mazurków nie ma sobie równych… Czytaj więcej
Dofinansowanie do podręczników
Dofinansowanie do podręczników16 lat temu
W nadchodzącym roku szkolnym niezamożne rodziny będą mogły skorzystać z dofinansowania zakupu podręczników dla swoich dzieci. Jednorazowa pomoc rządowa wyniesie od 150 do 280 zł. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA