Reklama
Ilość kalorii: 185
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 10 dag ryżu
  • koperek
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zupę pomidorową z ryżem!

  1. Skrzydło oczyść (z razie potrzeby usuń resztki piór), opłucz.
  2. Zalej 2 l zimnej wody, zagotuj.
  3. Zdejmij szumowinę, dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj na małym ogniu ok. 20 min.
  4. Warzywa oczyść, obierz, opłucz.
  5. Marchewkę pokrój w plasterki, pietruszkę i seler w kostkę, a cebulę w piórka.
  6. Dodaj je do gotującego się mięsa, gotuj ok. 20 min.
  7. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na kawałki.
  8. Ryż opłucz, dodaj do zupy razem z pomidorami.
  9. Całość gotuj na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  10. Zupę dopraw do smaku.
  11. Dodaj masło, zagotuj.
  12. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na lekkie dania:

Potrawy na upał - szybkie i lekkie obiady na gorące dni
Przepis na pulpety gotowane
Dietetyczna zupa z kapusty

Reklama
Reklama
Reklama