Żurek z ziemniakami i kiełbasą - prosty przepis

Żurek z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna polska zupa. Podaje się go z jajkami ugotowanymi na twardo. Dowiedz się, jak zrobić klasyczny żurek na zakwasie.
Marta Kosakowska / 13.12.2019 11:35
DRUKUJ PRZEPIS
Żurek z ziemniakami i kiełbasą - prosty przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 ziemniaki,
  • 3 plastry wędzonej szynki,
  • 4 białe kiełbasy,
  • 4 jajka,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 butelka zakwasu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pieprz i sól,
  • woda.
Przygotowanie:

Żurek z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna polska zupa, którą zwykle podaje się na Wielkanoc, lecz niekoniecznie. Żurek na zakwasie często gości na polskich stołach również z okazji innych świąt lub spotkań rodzinnych. Jest sycący, dzięki dodatkowi ziemniaków i kiełbasy, a do tego aromatycznych i pyszny. Warto pokusić się o samodzielne przygotowanie zakwasu (zobacz przepis na zakwas do żurku), lecz można również kupić gotowy.

  1. Warzywa umyj i obierz ze skórki. Ziemniaki pokój na niewielkie kawałki.
  2. Kiełbasy zalej wodą, gotuj przez około 20 minut. Do wywaru dodaj warzywa i przyprawy (oprócz majeranku). Całość gotuj 15-20 minut.
  3. Wyjmij marchewkę i seler. Dodaj zakwas oraz pokrojoną w plasterki szynkę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
  5. Pod koniec gotowania dopraw zupę majerankiem, pieprzem i solą.
  6. Obierz jajka, pokój je na połówki lub ćwiartki. Wyjmij z zupy kiełbasę, pokój ją w plasterki.
  7. Ułóż jajka i kiełbasę na talerzach, a następnie zalej gorącym żurkiem.

Więcej przepisów na żurek:
Żurek z wędzonką - przepis
Prawdziwy żurek na zakwasie
Jak zrobić najlepszy żurek? Prosty przepis z jajkiem i kiełbasą

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)