Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 3 plastry wędzonej szynki,
- 4 białe kiełbasy,
- 4 jajka,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 butelka zakwasu,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pieprz i sól,
- woda.
Przygotowanie:
Żurek z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna polska zupa, którą zwykle podaje się na Wielkanoc, lecz niekoniecznie. Żurek na zakwasie często gości na polskich stołach również z okazji innych świąt lub spotkań rodzinnych. Jest sycący, dzięki dodatkowi ziemniaków i kiełbasy, a do tego aromatycznych i pyszny. Warto pokusić się o samodzielne przygotowanie zakwasu (zobacz przepis na zakwas do żurku), lecz można również kupić gotowy.
- Warzywa umyj i obierz ze skórki. Ziemniaki pokój na niewielkie kawałki.
- Kiełbasy zalej wodą, gotuj przez około 20 minut. Do wywaru dodaj warzywa i przyprawy (oprócz majeranku). Całość gotuj 15-20 minut.
- Wyjmij marchewkę i seler. Dodaj zakwas oraz pokrojoną w plasterki szynkę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
- W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę majerankiem, pieprzem i solą.
- Obierz jajka, pokój je na połówki lub ćwiartki. Wyjmij z zupy kiełbasę, pokój ją w plasterki.
- Ułóż jajka i kiełbasę na talerzach, a następnie zalej gorącym żurkiem.
Więcej przepisów na żurek:
Żurek z wędzonką - przepis
Prawdziwy żurek na zakwasie
Jak zrobić najlepszy żurek? Prosty przepis z jajkiem i kiełbasą