Sałatka Cezar (zwana też sałatką Cezara) to jeden z kulinarnych klasyków. Ma głęboki smak, a do tego jest prosta w przygotowaniu i nie potrzeba do niej wielu wymyślnych składników. To jedna z najbardziej znanych sałatek z kurczakiem. Do przyrządzenia potrzeba tylko pieczonej piersi z kurczaka, sałaty, soku z cytryny, ostrej musztardy, startego parmezanu, oliwy, sosu sojowego, czosnku, kawałka bagietki, przypraw i kilku innych składników.
Oto składniki na sałatkę Cezar według Kasi Bukowskiej:
- sałata rzymska (może być również lodowa),
- odrobina soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy,
- 3-4 fileciki anchois,
- 1 żółtko,
- 4 łyżki startego parmezanu plus nieco sera w kawałku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek bagietki,
- sól,
- pieprz,
- upieczona lub usmażona w przyprawach pierś z kurczaka.
Jak zrobić sałatkę Cezar? Sałatę umyj, porwij na kawałki i wrzuć do miski. Teraz przygotuj sos. W wysokim naczyniu umieść żółtko, anchois, ostrą musztardę i sos sojowy. Wszystko razem zblenduj. Dodaj łyżkę sosu z cytryny. Stopniowo dolewaj oliwę, cały czas blendując. Na sam koniec dodaj starty parmezan i pieprz. Efektem będzie sos o konsystencji majonezu.
Zobacz też przepisy na sałatkę owocową
Sałatę wymieszaj z sosem do sałatki Cezar. Bagietkę pokrój w kostkę i przygotuj z niej grzanki na odrobinie rozgrzanej oliwy. Na gorący tłuszcz wrzuć też posiekany czosnek, smaż razem, aż pieczywo się zrumieni. Grzanki przypraw solą i pieprzem.
Do miski z sosem i sałatą dodaj grzanki, a także podsmażonego w przyprawach i pokrojonego kurczaka. Wierzch sałatki Cezar ozdób wiórkami parmezanu.
Zobacz więcej kulinarnych video