Sałatka z kiełkami według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na sałatkę z kiełkami:
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki majonezu
- pół szklanki śmietany 18%
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół główki sałaty lodowej
- pół długiego ogórka
- pęczek rzodkiewki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 50 g sera feta
- 2 łyżki pestek słonecznika (uprażonych na suchej patelni)
- opakowanie ulubionych kiełków
- 2 łyżki płatków migdałów (uprażonych na suchej patelni)
Jak zrobić sałatkę z kiełkami?
Koperek siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy majonez oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowany sos odkładamy na bok i podajemy na sałatce w momencie serwowania potrawy - inaczej zmięknie i będzie nieapetyczna. Sałatę lodową siekamy drobno. Pęczek rzodkiewek kroimy w cienkie plasterki razem z ogórkiem szklarniowym. Jajka ugotowane na twardo dzielimy w ćwiartki. Na ładnym półmisku wykładamy sałatę lodową, kremowy sos koperkowy, posiekane warzywa oraz jajka. Na koniec kruszymy ser feta i posypujemy podprażonymi pestkami słonecznika i płatkami migdałów. Sałatkę posypujemy ulubionymi kiełkami - słonecznika, soi lub buraka. Każdy wariant będzie smakował idealnie. Tak przygotowaną sałatkę możemy również przygotować warstwowo i zapakować na lunch do pracy w słoiku.
Polecamy!
Zobacz pomysły na sałatki do słoika! Sprawdź przepisy na sycące sałatki z makaronem!