Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- pierś kurczaka
- 3 dag sezamu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- posiekana cebula
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 30 dag kapusty włoskiej drobno poszatkowanej
- 1/2 główki kapusty pekińskiej poszatkowanej
- 17 dag kiełków fasoli
- 4 łyżki sosu ostrygowego - opcjonalnie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis stir-frying na kurczaka!
- Rozgrzej mały rondel i potrząsając, upraż w nim sezam, aż zacznie się rumienić. Wysyp do miseczki i odstaw.
- Rozgrzej olej w woku lub na dużej patelni.
- Wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż kilka minut.
- Następnie dodaj cebulę i czosnek.
- Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula nieco zmięknie.
- Dodaj kapustę włoską i pekińską.
- Smaż na dużym ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby kapusta zaczęła mięknąć.
- Dodaj kiełki fasoli i smaż jeszcze kilka sekund.
- Przesuń warzywa ku bokom patelni, by zrobić wolne miejsce w środku.
- Wlej sos ostrygowy i 2 łyżki wody.
- Mieszając, podgrzej, a następnie wymieszaj warzywa z rozcieńczonym sosem ostrygowym.
- Skosztuj i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz do smaku. Należy pamiętać, że sos ostrygowy jest dość słony.
- Warzywa podawaj od razu, posypane prażonym sezamem.