1. Sałatka z kaszą gryczaną i bobem
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- ½ szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 5 pomidorków koktajlowych
- posiekany koperek
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- sól, pieprz
- łyżeczka oleju lnianego
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Pomidorki pokrój na połówki, wymieszaj z kaszą, bobem, koperkiem i orzechami. Przypraw solą, pieprzem, skrop olejem lnianym i sokiem z cytryny. Zapakuj do lunchboxa/słoika.
Doskonały podczas odchudzania - sprawdź nasze przepisy na dania z bobem
2. Sałatka z kalafiora i papryki
Składniki:
- 200 g surowego kalafiora
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
- 4 czarne oliwki pokrojone na połówki
- 1 łyżeczka pestek słonecznika
- 1 jajko na twardo
- posiekana natka pietruszki
- łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy oliwę, kminek, sól, pieprz i paprykę. W mieszance obtaczamy kalafiora. Kalafior pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut. Po ostygnięciu kalafiora mieszamy go w lunchboxie z jajkiem pokrojonym w ćwiartki, oliwkami, pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
3. Sałatka z piersią kurczaka i pikantnymi małosolnymi ogórkami
Składniki:
- 75 g grillowanej z dowolnymi ziołami piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki
- garść szpinaku baby
- 2 małe ogórki małosolne
- ½ papryczki chilli
- łyżeczka sezamu
- posiekany szczypiorek
- łyżeczka oleju lnianego
- sól
Przygotowanie:
Ogórki pokrój w plasterki, chilli posiekaj. Wymieszaj w salaterce ogórka, chilli, szczypiorek, szpinak i sezam. Przypraw odrobiną soli, dorzuć kurczaka. Całość skrop olejem lnianym. Przełóż do słoika.
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i szpinakiem - VIDEO
4. Sałatka z truskawkami i kozim serem
Składniki:
- 70 g rolady z koziego sera
- szklanka truskawek
- garść rukoli
- 1 łyżka pestek dyni
- grzanki z 1 kromki podpieczonego razowego chleba żytniego na zakwasie
- ocet balsamiczny
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Truskawki umyj dokładnie i pokrój na połówki. Ser kozi pokrój w dużą kostkę. W lunchboxie wymieszaj rukolę z truskawkami, serem, pestkami dyni i grzankami. Sałatkę przypraw octem balsamicznym, oliwą z oliwek i pieprzem do smaku.
5. Sałatka z wędzonym pstrągiem i fasolką szparagową
Składniki:
- 150 g świeżej fasoli szparagowej zielonej lub żółtej
- 70 g mięsa z wędzonego pstrąga
- garść mieszanki sałat
- posiekana bazylia
- 1 duży pomidor malinowy
- 2 rzodkiewki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Rzodkiewki pokrój w plasterki, pomidora w kostkę. Mięso z wędzonego pstrąga porwij na małe kawałki. W lunchboxie/słoiku wymieszaj fasolkę, mieszankę sałat, rzodkiewki, pomidora i bazylię. Całość dopraw solą i pieprzem.
Dowiedz się więcej o tym, jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe.