Sałatki odchudzające na wynos

Sałatki warzywne na wynos w słoikach fot. Fotolia
Poznaj 5 przepisów na szybkie, proste sałatki odchudzające. Możesz zabrać je na wynos w słoiku lub lunchboxie.
Barbara Dąbrowska / 28.06.2017 05:30
Sałatki warzywne na wynos w słoikach fot. Fotolia

1. Sałatka z kaszą gryczaną i bobem

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • ½ szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • posiekany koperek
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oleju lnianego
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Pomidorki pokrój na połówki, wymieszaj z kaszą, bobem, koperkiem i orzechami. Przypraw solą, pieprzem, skrop olejem lnianym i sokiem z cytryny. Zapakuj do lunchboxa/słoika.

Doskonały podczas odchudzania - sprawdź nasze przepisy na dania z bobem

2. Sałatka z kalafiora i papryki

Składniki:

  • 200 g surowego kalafiora
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 4 czarne oliwki pokrojone na połówki
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • 1 jajko na twardo
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy oliwę, kminek, sól, pieprz i paprykę. W mieszance obtaczamy kalafiora. Kalafior pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut. Po ostygnięciu kalafiora mieszamy go w lunchboxie z jajkiem pokrojonym w ćwiartki, oliwkami, pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.

3. Sałatka z piersią kurczaka i pikantnymi małosolnymi ogórkami

Składniki:

  • 75 g grillowanej z dowolnymi ziołami piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki
  • garść szpinaku baby
  • 2 małe ogórki małosolne
  • ½ papryczki chilli
  • łyżeczka sezamu
  • posiekany szczypiorek
  • łyżeczka oleju lnianego
  • sól

Przygotowanie:

Ogórki pokrój w plasterki, chilli posiekaj. Wymieszaj w salaterce ogórka, chilli, szczypiorek, szpinak i sezam. Przypraw odrobiną soli, dorzuć kurczaka. Całość skrop olejem lnianym. Przełóż do słoika.

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i szpinakiem - VIDEO

4. Sałatka z truskawkami i kozim serem

Składniki:

  • 70 g rolady z koziego sera
  • szklanka truskawek
  • garść rukoli
  • 1 łyżka pestek dyni
  • grzanki z 1 kromki podpieczonego razowego chleba żytniego na zakwasie
  • ocet balsamiczny
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Truskawki umyj dokładnie i  pokrój na połówki. Ser kozi pokrój w dużą kostkę. W lunchboxie wymieszaj rukolę z truskawkami, serem, pestkami dyni i grzankami. Sałatkę przypraw octem balsamicznym, oliwą z oliwek i pieprzem do smaku.

5. Sałatka z wędzonym pstrągiem i fasolką szparagową

Składniki:

  • 150 g świeżej fasoli szparagowej zielonej lub żółtej
  • 70 g mięsa z wędzonego pstrąga
  • garść mieszanki sałat
  • posiekana bazylia
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 2 rzodkiewki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Rzodkiewki pokrój w plasterki, pomidora w kostkę. Mięso z wędzonego pstrąga porwij na małe kawałki. W lunchboxie/słoiku wymieszaj fasolkę, mieszankę sałat, rzodkiewki, pomidora i bazylię. Całość dopraw solą i pieprzem.

Dowiedz się więcej o tym, jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe.