Sałatka z jajkami przepiórczymi według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na sałatkę z jajkami przepiórczymi:
- 3 kromki chleba na zakwasie
- oliwa
- 2 łyżki octu jabłkowego
- czubata łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- pęczek rzodkiewki
- 10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
- garść czarnych oliwek bez pestek
- 4 garście mieszanki sałat
- 10 plastrów smażonego boczku
Jak zrobić sałatkę z jajkami przepiórczymi?
Chleb kroimy w kosteczkę, polewamy oliwą z oliwek i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia przez parę minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, ocet, musztardę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego dressingu. Rzodkiewki, jajka oraz oliwki drobno siekamy. Mieszankę sałat układamy w naczyniu i dodajemy wszystkie składniki, równomiernie układając na wierzchu. Na koniec polewamy dressingiem i serwujemy. Tak przygotowaną sałatkę możemy podać na stół wielkanocny z ulubionymi dodatkami.
Polecamy!
Sprawdź, co warto wiedzieć o jajkach! Poznaj przepis na doskonałą galaretę z jajami przepiórczymi. Sprawdź!