Zdrowe sosy do potraw

warzywa z sosem fot. Panthermedia
Olej rzepakowy czy oliwa nawet trzykrotnie zwiększają przyswajanie cennych składników z sałatek. Sprawdź, z czym je łączyć.
/ 20.06.2018 14:46
warzywa z sosem fot. Panthermedia

Sprawdź nasze propozycje.

Olej rzepakowy + szalotka

Działanie

Sos z szalotki i oleju rzepakowego dostarcza sporo nienasyconych kwasów omega-3 i witaminy C, które wspomagają układ odpornościowy i zapobiegają infekcjom (np. dróg oddechowych).

Przygotowanie

Drobno posiekaną cebulkę posyp szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj z 2 łyżkami czerwonego octu winnego. Odstaw na 30 min. Połącz z 4–5 łyżkami oleju rzepakowego. Sosem doprawiaj sałatki o łagodnym smaku.

Oliwa + mus malinowy

Działanie

Dressing z oliwy i malin ma dużo tłuszczów jednonienasyconych (m.in. kwasu oleinowego), które obniżają poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Przygotowanie

Zmiksuj 150 g malin, dodaj łyżkę octu winnego, pół łyżeczki cukru, 25 ml soku malinowego i 4 łyżki oliwy extra virgin. Wymieszaj. Sos podawaj do surówek z sałatą, rukolą, szpinakiem.

Olej lniany + zielona herbata

Działanie

Dressing z zieloną herbatą i olejem lnianym wzbogaca menu w antyoksydanty zwalczające szkodliwe wolne rodniki. Dzięki temu może opóźniać rozwój niektórych nowotworów.

Przygotowanie

Wymieszaj w miseczce po pół łyżeczki suszonego estragonu i pokruszonych liści zielonej herbaty. Dodaj 4 łyżki oleju lnianego i dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka minut. Podawaj do sałatek
z awokado, gruszką i kiwi.

Olej słonecznikowy + musztarda

Działanie

Klasyczny winegret z musztardą wzbogaca menu w witaminę E – źródło młodości – która wymiata z organizmu szkodliwe wolne rodniki, opóźniając starzenie się organizmu.

Przygotowanie

W miseczce wymieszaj 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżeczkę musztardy, szczyptę soli, pieprzu i cukru. Sosem doprawiaj surówki z rukolą i roszponką oraz sałatki z dodatkiem jajek.

Olej sezamowy + imbir

Działanie

Sos na bazie oleju sezamowego i imbiru korzystnie wpływa na układ nerwowy. Poprawia pracę mózgu. Zawiera lecytynę poprawiającą pamięć.

Przygotowanie

Połącz 2 łyżki sosu sojowego, 1,5 łyżki octu ryżowego, 3 łyżeczki oleju sezamowego, 1,5 łyżki drobno posiekanego pora i łyżkę startego imbiru. Podawaj do sałatek z kiełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA