Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki
Sok pomidorowy na zimę jest szybki i łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarce przez cały rok! Możesz go wykorzystać np. do zrobienia zupy pomidorowej albo aromatycznego sosu do makaronu.

Opublikowano: 06.08.2020, 12:03
Reklama
Sok pomidorowy na zimę wystarczy doprawić tylko solą, aby wydobyć z niego głębię smaku. Możesz również poeksperymentować i dodać do niego mielone chili, słodką paprykę, pieprz, mielony czosnek albo świeże zioła - bazylię lub oregano.
Reklama
Pomidory do soku możesz przygotować na kilka sposobów:
- ugotowane przetrzeć przez sitko,
- przepuścić przez sokowirówkę,
- podzielić na kawałki i wycisnąć w wyciskarce,
- zmiksować w blenderze.
Spis treści:
- Przepis na sok pomidorowy na zimę
- Przepis na sok pomidorowy na zimę bez pasteryzowania
- Przepis na sok pomidorowy na zimę z bazylią
Przepis na sok pomidorowy na zimę
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
- Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut.
- Po tym czasie pomidory przetrzyj przez sitko.
- Sok ponownie zagotuj i dopraw solą.
- Gorącym płynem napełnij wyparzone słoiki albo butelki, zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut.
- Tak przygotowany sok pomidorowy na zimę będzie doskonałą bazą do pysznej zupy - pomidorowej albo wielowarzywnej.

Przepis na sok pomidorowy na zimę bez pasteryzowania
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżki soli,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka soli czosnkowej.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
- Zblenduj i przelej do garnka.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
- Sok przetrzyj przez sitko i dodaj paprykę, pieprz, sól i sól czosnkową.
- Ponownie zagotuj i gotuj przez 15 minut.
- Gorący sok pomidorowy przelej do butelek z zamknięciem twist-off. Nakryj je kocem i zostaw do wystygnięcia.

Przepis na sok pomidorowy na zimę z bazylią
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- pęczek świeżej bazylii,
- 1 łyżeczka soli czosnkowej,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
- Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
- Dodaj sól i ponownie zagotuj.
- Po 30 minutach dodaj cały pęczek świeżej bazylii i gotuj jeszcze 5 minut (nie dłużej, bo bazylia straci kolor).
- Sok pomidorowy przetrzyj przez sito i gorącym napełniaj słoiki.
- Pasteryzuj około 10 minut.
- Sok pomidorowy na zimę z dodatkiem bazylii będzie idealny do zupy we włoskim stylu.

Reklama
Więcej przepisów na domowe przetwory:
Reklama
Reklama
Reklama