Reklama

Sok pomidorowy na zimę wystarczy doprawić tylko solą, aby wydobyć z niego głębię smaku. Możesz również poeksperymentować i dodać do niego mielone chili, słodką paprykę, pieprz, mielony czosnek albo świeże zioła - bazylię lub oregano.

Reklama

Pomidory do soku możesz przygotować na kilka sposobów:

  • ugotowane przetrzeć przez sitko,
  • przepuścić przez sokowirówkę,
  • podzielić na kawałki i wycisnąć w wyciskarce,
  • zmiksować w blenderze.

Spis treści:

  1. Przepis na sok pomidorowy na zimę
  2. Przepis na sok pomidorowy na zimę bez pasteryzowania
  3. Przepis na sok pomidorowy na zimę z bazylią

Przepis na sok pomidorowy na zimę

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut.
  4. Po tym czasie pomidory przetrzyj przez sitko.
  5. Sok ponownie zagotuj i dopraw solą.
  6. Gorącym płynem napełnij wyparzone słoiki albo butelki, zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut.
  7. Tak przygotowany sok pomidorowy na zimę będzie doskonałą bazą do pysznej zupy - pomidorowej albo wielowarzywnej.
fot. Adobe Stock

Przepis na sok pomidorowy na zimę bez pasteryzowania

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
  2. Zblenduj i przelej do garnka.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
  4. Sok przetrzyj przez sitko i dodaj paprykę, pieprz, sól i sól czosnkową.
  5. Ponownie zagotuj i gotuj przez 15 minut.
  6. Gorący sok pomidorowy przelej do butelek z zamknięciem twist-off. Nakryj je kocem i zostaw do wystygnięcia.
fot. Adobe Stock

Przepis na sok pomidorowy na zimę z bazylią

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
  4. Dodaj sól i ponownie zagotuj.
  5. Po 30 minutach dodaj cały pęczek świeżej bazylii i gotuj jeszcze 5 minut (nie dłużej, bo bazylia straci kolor).
  6. Sok pomidorowy przetrzyj przez sito i gorącym napełniaj słoiki.
  7. Pasteryzuj około 10 minut.
  8. Sok pomidorowy na zimę z dodatkiem bazylii będzie idealny do zupy we włoskim stylu.
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Reklama
Reklama
Reklama