Dżem wiśniowy - przepis składniki i przygotowanie
Jej przygotowanie zajmuje trzy dni.

Opublikowano: 10.07.2014, 09:15
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg wiśni wielkoowocowych lub szklanek
- 1,5 kg cukru
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na dżem wiśniowy!
- Wiśnie umyj, przebierz, usuń szypułki i pestki.
- Odważ 2/3 cukru, zasyp nim wiśnie i pozostaw na 2-3 godziny.
- Następnie zagotuj i odstaw do następnego dnia, po czym dodaj pozostały cukier, ponownie doprowadź do wrzenia, odstaw i dokładnie zszumuj.
- Trzeciego dnia wiśnie dogotuj.
- Gorącą konfiturę nakładaj do słoików i od razu uszczelniaj.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na przetwory:
Dżem z rabarbaru - przepis
Dżem agrestowy - przepis
Dżem jagodowy - przepis
Reklama
Reklama
Reklama