Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg wiśni wielkoowocowych lub szklanek
  • 1,5 kg cukru
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na dżem wiśniowy!

  1. Wiśnie umyj, przebierz, usuń szypułki i pestki.
  2. Odważ 2/3 cukru, zasyp nim wiśnie i pozostaw na 2-3 godziny.
  3. Następnie zagotuj i odstaw do następnego dnia, po czym dodaj pozostały cukier, ponownie doprowadź do wrzenia, odstaw i dokładnie zszumuj.
  4. Trzeciego dnia wiśnie dogotuj.
  5. Gorącą konfiturę nakładaj do słoików i od razu uszczelniaj.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

Dżem z rabarbaru - przepis
Dżem agrestowy - przepis
Dżem jagodowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama