Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg mirabelek
  • 0,4 kg cukru
  • opakowanie żelfixu 2:1
Reklama
Przygotowanie:
  1. Mirabelki umyj i następnie wydryluj.
  2. Mirabelki wrzuć do garnka i wymieszaj z żelfixem. Całość zagotuj do momentu, aż pojawią się niewielkie bąbelki.
  3. Po zagotowaniu owoców dodaj cukier. Ponownie duś przez ok. 3 minuty.
  4. Przełóż dżem owocowy do wyparzonych, jeszcze gorących słoików.
  5. Zakręć dokładnie i ułóż na blacie wyłożonym ściereczką, do góry dnem.
  6. W razie konieczności, zagotuj słoiki w garnku z woda i powtórz czynność - wtedy będziesz miała pewność, że pokrywki nie otworzą się.
Reklama

Zobacz też:
Przepis na knedle ze śliwkami domowej roboty Doskonały przepis na ciasto ze śliwkami

Reklama
Reklama
Reklama