Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • kilogram białych porzeczek,
  • 800 g cukru.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Porzeczki przebierz, usuń z nich gałązki, a następnie umyj i osusz.
  2. Przełóż do rondelka i zasyp cukrem. Delikatnie podgrzewaj na małym ogniu.
  3. Możesz dodatkowo zgnieść kilka owoców, aby szybciej puściły soki.
  4. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie wolno gotuj, aż masa zgęstnieje. Jeśli pojawi się piana, zdejmuj ją na bieżąco.
  5. Kiedy dżem z białej porzeczki uzyska odpowiednią konsystencję, przełóż go do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i postaw je wieczkiem do dołu.
  6. Dżem jest gorący, więc nie będzie potrzebna pasteryzacja.
Reklama

Czytaj także:
Przetwory z czerwonej porzeczki
Przetwory z czarnej porzeczki
Co jest zdrowsze: biała, czarna czy czerwona porzeczka?

Reklama
Reklama
Reklama