Ogórki konserwowe na słodko - sprawdzony przepis

Ogórki konserwowe na słodko przygotuj z dodatkiem papryki i cebuli. Z 3 kg ogórków otrzymasz 5 litrowych słoików z przetworami. Ogórki możesz pokroić w plasterki lub pozostawić w całości.
Weronika Kwaśniak / 15.07.2020 12:34
DRUKUJ PRZEPIS
Ogórki konserwowe na słodko - sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 kg ogórków,
  • 1/2 kg cebuli,
  • 4 średniej wielkości czerwone papryki,
  • 1/2 szklanki gruboziarnistej soli (np. specjalnej soli do przygotowywania przetworów),
  • 1 i 1/2 l octu jabłkowego,
  • 4 szklanki wody,
  • 3 i 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy albo curry,
  • 5 goździków,
  • 5 łyżeczek gorczycy.
Przygotowanie:

Ogórki konserwowe na słodko to pomysł na nietypowe przetwory z ogórków. Przeznacz 2 dni na ich przygotowanie - ogórki obłożone cebulą i solą muszą leżeć w chłodnym miejscu przez całą noc.

  1. Ogórki dokładnie umyj, pokrój na plasterki. Jeśli wolisz, możesz je pozostawić w całości.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. W dużym naczyniu układaj warstwami ogórki i cebulę, zasypując solą. Na końcu zalej zimną wodą w takiej ilości, by była ona ok. 3 cm ponad poziomem ogórków. Dociśnij czymś, np. talerzem obciążonym kilogramem mąki lub cukru. 
  4. Pozostaw ogórki z cebulą na co najmniej 8 godzin w chłodnym i ciemnym miejscu.
  5. Do garnka wlej ocet jabłkowy, dodaj cukier, kurkumę, gorczycę i goździki. Gotuj, aż cukier zupełnie się rozpuści, co jakiś czas mieszając.
  6. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i ogonków, pokrój na małe kawałki.
  7. Do garnka dodaj ogórki z cebulą oraz pokrojoną paprykę
  8. Całość doprowadź do wrzenia.
  9. Gorące warzywa wraz z zalewą umieść w wyparzonych słoikach.
  10. Przed nałożeniem wyparzonych zakrętek, zwróć uwagę, aby brzegi słoików nie były mokre - w razie potrzeby wytrzyj.
  11. Mocno zakręcone słoiki z ogórkami konserwowymi na słodko, wstaw do dużego garnka. Zalej wodą do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryj, gdy woda zacznie wrzeć, pasteryzuj słoiki przez 10 minut.
  12. Wyłącz palnik, zostaw przetwory w gorącej wodzie na kolejne 10 minut.
  13. Ustawiaj słoiki do góry dnem na czystej ściereczce. Warto je przykryć drugą ściereczką. Po upływie doby, ogórki konserwowe na słodko przenieś w chłodne i ciemne miejsce.

Więcej pomysłów na to, co przygotować z ogórków:
Ogórki korniszony
Ogórki małosolne
Ogórki kiszone
Ogórki curry
Ogórki krokodylki
Ogórki z chili
Mizeria na zimę
Pikle z ogórków

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA