Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- 1/2 kg cebuli,
- 4 średniej wielkości czerwone papryki,
- 1/2 szklanki gruboziarnistej soli (np. specjalnej soli do przygotowywania przetworów),
- 1 i 1/2 l octu jabłkowego,
- 4 szklanki wody,
- 3 i 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 łyżeczki kurkumy albo curry,
- 5 goździków,
- 5 łyżeczek gorczycy.
Przygotowanie:
Ogórki konserwowe na słodko to pomysł na nietypowe przetwory z ogórków. Przeznacz 2 dni na ich przygotowanie - ogórki obłożone cebulą i solą muszą leżeć w chłodnym miejscu przez całą noc.
- Ogórki dokładnie umyj, pokrój na plasterki. Jeśli wolisz, możesz je pozostawić w całości.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- W dużym naczyniu układaj warstwami ogórki i cebulę, zasypując solą. Na końcu zalej zimną wodą w takiej ilości, by była ona ok. 3 cm ponad poziomem ogórków. Dociśnij czymś, np. talerzem obciążonym kilogramem mąki lub cukru.
- Pozostaw ogórki z cebulą na co najmniej 8 godzin w chłodnym i ciemnym miejscu.
- Do garnka wlej ocet jabłkowy, dodaj cukier, kurkumę, gorczycę i goździki. Gotuj, aż cukier zupełnie się rozpuści, co jakiś czas mieszając.
- Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i ogonków, pokrój na małe kawałki.
- Do garnka dodaj ogórki z cebulą oraz pokrojoną paprykę.
- Całość doprowadź do wrzenia.
- Gorące warzywa wraz z zalewą umieść w wyparzonych słoikach.
- Przed nałożeniem wyparzonych zakrętek, zwróć uwagę, aby brzegi słoików nie były mokre - w razie potrzeby wytrzyj.
- Mocno zakręcone słoiki z ogórkami konserwowymi na słodko, wstaw do dużego garnka. Zalej wodą do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryj, gdy woda zacznie wrzeć, pasteryzuj słoiki przez 10 minut.
- Wyłącz palnik, zostaw przetwory w gorącej wodzie na kolejne 10 minut.
- Ustawiaj słoiki do góry dnem na czystej ściereczce. Warto je przykryć drugą ściereczką. Po upływie doby, ogórki konserwowe na słodko przenieś w chłodne i ciemne miejsce.
Więcej pomysłów na to, co przygotować z ogórków:
Ogórki korniszony
Ogórki małosolne
Ogórki kiszone
Ogórki curry
Ogórki krokodylki
Ogórki z chili
Mizeria na zimę
Pikle z ogórków