ogórki w zalewie curry fot. Adobe Stock

Jak zrobić ogórki curry? Ogórki z kurkumą do słoików!

Samodzielnie przygotowane przetwory na zimę smakują najlepiej! Co powiesz na ogórki curry, które podkręcą smak twojego dania?
Sylwia Kazimierczuk / 16.07.2018 15:27
ogórki w zalewie curry fot. Adobe Stock

Ogórki curry do słoików

Składniki:

  • 4 kilogramy ogórków gruntowych
  • 5 łyżeczek przyprawy curry
  • 2 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • Pieprz w ziarnach
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • chili

Jak zrobić ogórki curry do słoików?

1 krok: Ogórki dokładnie umyj, oczyść i wytrzyj ręcznikiem papierowym.

2 krok: Przygotuj roztwór na bazie letniej wody, cukru, octu i curry.

3 krok: Zalej ogórki w słoiku i dodaj liść laurowy, chili, pieprz i ziele angielskie.

4 krok: Zagotuj w garnku z wodą przez 15 minut i połóż na blacie do góry dnem.

Czy obierać ogórki do przetworów?

Ogórki najlepiej dobrze wyszczotkować za pomocą miękkiej szczoteczki lub ostrą częścią zmywaka. Skóra chroni i nadaje przetworom chrupkości po zakonserwowaniu lub kiszeniu. Odpowiednie płukanie w zbiorniku z wodą (zlewie lub misce), a następnie na koniec pod bieżąca wodą. W przypadku sałatki szwedzkiej warto obrać je ze skórki, co nada delikatniejszej struktury dodatkowi do obiadu.

Ogórki curry z kurkumą

Składniki:

  • 3 kilogramy ogórków gruntowych
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • Szklanka cukru
  • Łyżeczka kurkumy
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • anyż

Jak zrobić ogórki curry z kurkumą?

1 krok: Ogórki dokładnie umyj, oczyść i wytrzyj ręcznikiem papierowym.

2 krok: Przygotuj roztwór na bazie letniej wody, cukru, octu i curry.

3 krok: Zalej ogórki w słoiku i dodaj liść laurowy, kurkumę, anyż i ziele angielskie.

4 krok: Zagotuj w garnku z wodą przez 15 minut i połóż na blacie do góry dnem.

Ogórki curry z miodem

Składniki:

  • 4 kilogramy ogórków gruntowych
  • 3-4 łyżeczki przyprawy curry
  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki miodu płynnego
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • Laski cynamonu
  • Liść laurowy

Jak zrobić ogórki curry z miodem?

1 krok: Ogórki dokładnie umyj, oczyść i wytrzyj ręcznikiem papierowym.

2 krok: Przygotuj roztwór na bazie letniej wody, cukru, miodu, octu i curry.

3 krok: Zalej ogórki w słoiku i dodaj liść laurowy, cynamon, pieprz i ziele angielskie.

4 krok: Zagotuj w garnku z wodą przez 15 minut i połóż na blacie do góry dnem.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałą sałatkę z ogórków i papryki! Wyraziste i chrupiące - sprawdź nasze przepisy na ogórki konserwowe!