Przetwory z ogórków to świetny dodatek do obiadu lub kanapek. Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Najpopularniejsze są ogórki kiszone i małosolne, ale popularność zdobywają również ogórki w pikantnych zalewach - z dodatkiem zmielonego chili lub musztardy.
Przetwory z ogórków można przechowywać nawet kilka lat. Do ich przygotowania należy wybierać ogórki jędrne, nie za duże, bez większych przebarwień.
Jeśli wekujesz ogórki w plasterkach, warto pokroić je na grubość około 1 centymetra, by zachowały kruchość po wyjęciu ze słoika. Pamiętaj również, by ogórki zawsze zalewać po sam czubek - nie powinny wystawać ponad jej powierzchnię.
W naszych przepisach przetwory przygotowujemy z 3 kilogramów ogórków - potrzebujesz do nich 4 litrowych słoików i około 2 litrów zalewy.
Przepis na ogórki z curry
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 1,5 l wody,
- 300 ml octu spirytusowego,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki soli do przetworów,
- 4 łyżki przyprawy curry,
- 1 łyżka papryki słodkiej,
- 2 cebule,
- 10 liści laurowych,
- ziarna czarnego pieprzu,
- ziarna ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania zalewy do ogórków z curry. Do garnka wlej wodę, ocet, cukier, sól, przyprawę curry oraz słodką paprykę. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut. Odstaw do przestudzenia.
- Do każdego słoika włóż pokrojoną w piórka cebulę, 2 liście laurowe, kilka ziarenek czarnego pieprzu oraz kilka ziarenek ziela angielskiego.
- Ogórki obierz i pokrój wzdłuż na plastry. Ułóż je ciasno w słoikach i zalej przestudzoną zalewą.
- Poddaj pasteryzacji.
- Ogórki z curry są gotowe do spożycia po około 7 dniach.
Przepis na ogórki konserwowe
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- 1,5 l wody,
- 400 ml octu,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżka soli do przetworów,
- 6 ząbków czosnku,
- 6 liści laurowych,
- gałązki kopru,
- kawałek chrzanu,
- ziarnka pieprzu,
- ziarnka ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i ułóż w słoikach. Do każdego z nich dodaj ząbek czosnku, liść laurowy, plasterki chrzanu, gałązkę kopru, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
- Wodę, razem z octem, solą i cukrem, zagotuj.
- Zalewę do ogórków konserwowych przelej do słoików i szczelnie zakręć.
- Pasteryzuj przez około 5 minut licząc od czasu zagotowania wody w garnku. Pamiętaj, by słoiki nie stykały się w garnku ze sobą.
fot. Adobe Stock
Przepis na ogórki w musztardzie
Składniki:
- 3 kilogramy ogórków,
- 1,5 l wody,
- 400 ml octu,
- 200 g cukru,
- 5 łyżek soli,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- 5 liści laurowych,
- 10 łyżek musztardy sarepskiej.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier, sól i zagotuj całość.
- Zdejmij garnek z gazu i dodaj musztardę.
- Pokrój ogórki na długie paski i poukładaj w słoikach. Do każdego z nich dodaj listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
- Ostudź marynatę i zalej nią ogórki. Szczelnie zakręć słoiki i pasteryzuj około 15 minut.
- Słoiki ustaw do góry dnem na blacie i zostaw, by ostygły.
- Ogórki w musztardzie są gotowe do spożycia po 10-12 dniach.
fot. Adobe Stock
Przepis na ogórki z chili
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- 1,5 l wody,
- 400 ml octu,
- 80 ml oleju,
- 200 g cukru,
- 6 łyżek soli,
- 1 główka czosnku,
- 6 łyżeczek mielonego chili (możesz też użyć płatków chili, jeśli chcesz żeby były bardziej pikantne).
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i pokrój w plasterki.
- Następnie zasyp je solą i odstaw na 4-5 godzin, aż puszczą sok.
- Odlej sok z ogórków i posyp je chili i pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ocet wymieszaj z cukrem i olejem. Mieszankę zagotuj.
- Ogórki ciasno poukładaj w słoikach.
- Zalej ogórki z chili ciepłą zalewą, szczelnie zakręć i poddaj pasteryzacji.
Przepis na ogórki kiszone
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- 1 główka czosnku,
- koper,
- świeży chrzan,
- 2 l wody,
- 3 łyżki soli do przetworów.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i ułóż ciasno w słoikach.
- Do każdego słoika dodaj 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru.
- Zagotuj wodę z solą.
- Wlej gorącą zalewę do ogórków i szczelnie zakręć.
- Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie, przestaw w ciemne, chłodne miejsce. Ogórki kiszone będą gotowe do spożycia po około 2 tygodniach.
Jak pasteryzować przetwory z ogórków?
Dno dużego garnka wyłóż bawełnianą ścierką lub gazą i wstaw słoiki. Zalej je zimną wodą do 3/4 wysokości (nakrętki nie mogą być w wodzie). Gotuj przez około 10-15 minut (niektóre przetwory mogą wymagać krótszego czasu). Po tym czasie ustaw do góry i zostaw do całkowitego przestudzenia. Słoiki z przetworami z ogórków przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Większość przetworów z ogórków jest gotowa do spożycia po około 7-10 dniach, ale możesz je przechowywać przez całą zimę.
Więcej przepisów na ogórki: