Przetwory z ogórków - przepis na ogórki konserwowe, z curry, w musztardzie, z chili

Przetwory z ogórków fot. Adobe Stock
Przetwory z ogórków można przechowywać nie tylko przez całą zimę, ale nawet przez kilka lat. Ogórki możesz przygotować tradycyjnie, z czosnkiem i cebulą, albo z dodatkiem musztardy, chili lub curry.
Małgorzata Machnicka / 03.07.2020 09:16
Przetwory z ogórków fot. Adobe Stock

Przetwory z ogórków to świetny dodatek do obiadu lub kanapek. Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Najpopularniejsze są ogórki kiszone i małosolne, ale popularność zdobywają również ogórki w pikantnych zalewach - z dodatkiem zmielonego chili lub musztardy.

Przetwory z ogórków można przechowywać nawet kilka lat. Do ich przygotowania należy wybierać ogórki jędrne, nie za duże, bez większych przebarwień.

Jeśli wekujesz ogórki w plasterkach, warto pokroić je na grubość około 1 centymetra, by zachowały kruchość po wyjęciu ze słoika. Pamiętaj również, by ogórki zawsze zalewać po sam czubek - nie powinny wystawać ponad jej powierzchnię. 

W naszych przepisach przetwory przygotowujemy z 3 kilogramów ogórków - potrzebujesz do nich 4 litrowych słoików i około 2 litrów zalewy. 

Przepis na ogórki z curry

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 1,5 l wody,
  • 300 ml octu spirytusowego,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżki soli do przetworów,
  • 4 łyżki przyprawy curry,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 2 cebule, 
  • 10 liści laurowych, 
  • ziarna czarnego pieprzu,
  • ziarna ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zalewy do ogórków z curry. Do garnka wlej wodę, ocet, cukier, sól, przyprawę curry oraz słodką paprykę. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut. Odstaw do przestudzenia.
  2. Do każdego słoika włóż pokrojoną w piórka cebulę, 2 liście laurowe, kilka ziarenek czarnego pieprzu oraz kilka ziarenek ziela angielskiego.
  3. Ogórki obierz i pokrój wzdłuż na plastry. Ułóż je ciasno w słoikach i zalej przestudzoną zalewą.
  4. Poddaj pasteryzacji. 
  5. Ogórki z curry są gotowe do spożycia po około 7 dniach.

Przepis na ogórki konserwowe

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • 1,5 l wody,
  • 400 ml octu,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżka soli do przetworów,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 liści laurowych,
  • gałązki kopru,
  • kawałek chrzanu,
  • ziarnka pieprzu,
  • ziarnka ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i ułóż w słoikach. Do każdego z nich dodaj ząbek czosnku, liść laurowy, plasterki chrzanu, gałązkę kopru, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. 
  2. Wodę, razem z octem, solą i cukrem, zagotuj.
  3. Zalewę do ogórków konserwowych przelej do słoików i szczelnie zakręć.
  4. Pasteryzuj przez około 5 minut licząc od czasu zagotowania wody w garnku. Pamiętaj, by słoiki nie stykały się w garnku ze sobą.

ogórki konserwowe przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na ogórki w musztardzie

Składniki:

  • 3 kilogramy ogórków,
  • 1,5 l wody,
  • 400 ml octu,
  • 200 g cukru,
  • 5 łyżek soli,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • 5 liści laurowych,
  • 10 łyżek musztardy sarepskiej. 

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier, sól i zagotuj całość. 
  2. Zdejmij garnek z gazu i dodaj musztardę.
  3. Pokrój ogórki na długie paski i poukładaj w słoikach. Do każdego z nich dodaj listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
  4. Ostudź marynatę i zalej nią ogórki. Szczelnie zakręć słoiki i pasteryzuj około 15 minut.  
  5. Słoiki ustaw do góry dnem na blacie i zostaw, by ostygły. 
  6. Ogórki w musztardzie są gotowe do spożycia po 10-12 dniach.

ogórki w musztardzie przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na ogórki z chili

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • 1,5 l wody,
  • 400 ml octu,
  • 80 ml oleju,
  • 200 g cukru,
  • 6 łyżek soli,
  • 1 główka czosnku,
  • 6 łyżeczek mielonego chili (możesz też użyć płatków chili, jeśli chcesz żeby były bardziej pikantne).

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i pokrój w plasterki.
  2. Następnie zasyp je solą i odstaw na 4-5 godzin, aż puszczą sok.
  3. Odlej sok z ogórków i posyp je chili i pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Ocet wymieszaj z cukrem i olejem. Mieszankę zagotuj.
  5. Ogórki ciasno poukładaj w słoikach.
  6. Zalej ogórki z chili ciepłą zalewą, szczelnie zakręć i poddaj pasteryzacji.

Przepis na ogórki kiszone

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • 1 główka czosnku,
  • koper,
  • świeży chrzan,
  • 2 l wody,
  • 3 łyżki soli do przetworów.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i ułóż ciasno w słoikach.
  2. Do każdego słoika dodaj 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru.
  3. Zagotuj wodę z solą. 
  4. Wlej gorącą zalewę do ogórków i szczelnie zakręć.
  5. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce.
  6. Po tym czasie, przestaw w ciemne, chłodne miejsce. Ogórki kiszone będą gotowe do spożycia po około 2 tygodniach. 

Jak pasteryzować przetwory z ogórków?

Dno dużego garnka wyłóż bawełnianą ścierką lub gazą i wstaw słoiki. Zalej je zimną wodą do 3/4 wysokości (nakrętki nie mogą być w wodzie). Gotuj przez około 10-15 minut (niektóre przetwory mogą wymagać krótszego czasu). Po tym czasie ustaw do góry i zostaw do całkowitego przestudzenia. Słoiki z przetworami z ogórków przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Większość przetworów z ogórków jest gotowa do spożycia po około 7-10 dniach, ale możesz je przechowywać przez całą zimę. 

Więcej przepisów na ogórki:

Jak zrobić ogórki małosolne? Sprawdzone przepisy na ogórki klasyczne lub z dodatkami chili, miodu i musztardy
Jak zrobić ogórki małosolne? Sprawdzone przepisy na ogórki klasyczne lub z dodatkami chili, miodu i musztardy
Ogórki małosolne to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Świetnie sprawdzają się podczas imprez, a także jako dodatek do kanapek czy sałatek. Do zrobienia ogórków małosolnych wystarczy odpowiednia zalewa na bazie soli, czosnku i chrzanu. Zalej nią ciasno ułożone w słoiku ogórki i odstaw na 3 dni. Gotowe!
Ogórki po żydowsku - prosty przepis
Ogórki po żydowsku - prosty przepis
Ogórki po żydowsku są chrupiące, a ich przygotowanie bardzo proste - wystarczy że poświęcisz na nie 60 minut. Ogórki po żydowsku zawierają dodatek marchewki oraz cebuli.
Sprawdzone przepisy na ogórki krokodylki w wersji na słodko i z chili
Sprawdzone przepisy na ogórki krokodylki w wersji na słodko i z chili
Ogórki krokodylki zawdzięczają swoją nazwę charakterystycznemu sposobowi krojenia w podłużne ćwiartki. Nie zawsze przygotowywane są z chili i dużą ilością czosnku. Możesz zrobić je również na słodko - z dodatkiem dowolnego miodu. Zobacz, jak przygotować te pyszne ogórki w słoiku na kilka sposobów i bez pasteryzowania.
Jak zrobić ogórki kiszone na zimę? W wersji z chili lub miodem.
Jak zrobić ogórki kiszone na zimę? W wersji z chili lub miodem.
To doskonały dodatek do obiadu, który idealnie pasuje do gulaszu, bitek lub schabowego. Zobacz, jak je zrobić w kilku prostych krokach.
Jak zrobić ogórki konserwowe? Ogórki korniszony i konserwowe z chili!
Jak zrobić ogórki konserwowe? Ogórki korniszony i konserwowe z chili!
Ogórki konserwowe to jeden z najpopularniejszych przetworów, który przygotowujemy z zapasem na zimę – sprawdź nasze przepisy!
Jak zrobić ogórki curry? Ogórki z kurkumą do słoików!
Jak zrobić ogórki curry? Ogórki z kurkumą do słoików!
Samodzielnie przygotowane przetwory na zimę smakują najlepiej! Co powiesz na ogórki curry, które podkręcą smak twojego dania?
Przepis na ogórki małosolne - przepis składniki i przygotowanie
Przepis na ogórki małosolne - przepis składniki i przygotowanie
Sprawdź tradycyjny przepis na ogórki małosolne!
Ogórki z chili - przepis składniki i przygotowanie
Ogórki z chili - przepis składniki i przygotowanie
Przetwory o pikantnym i wyrazistym smaku!
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone
Niezastąpione podczas każdej imprezy!
Jak zrobić ogórki konserwowe? Tradycyjne lub w wersji z papryką.
Jak zrobić ogórki konserwowe? Tradycyjne lub w wersji z papryką.
Zimą są doskonałym dodatkiem do bitek wołowych, gulaszu lub zrazów. Zobacz, jak łatwo je przygotujesz w kilku krokach.

Redakcja poleca

REKLAMA