Czas wykonania: 75 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg kasztanów jadalnych
- 1 kg cukru pudru
- około 0,5 l wody
- ziarenka wyjęte z 1 laski wanilii
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić dżem z kasztanów jadalnych!
- Gotuj kasztany przez 10 minut.
- Odcedź kasztany i gdy trochę wystygną, obierz je ze skórki.
- Kiedy będą obrane, włóż je z powrotem do wrzątku i gotuj jeszcze 15-20 minut.
- Kiedy kasztany staną się miękkie, oznacza to że są odpowiednio ugotowane.
- Wymieszaj je lub zmiksuj blenderem, aby powstało puree.
- W drugim garnku przygotuj syrop - wlej wodę, dodaj cukier i ziarenka wanilii.
- Doprowadź do wrzenia na małym ogniu, często mieszając.
- Gdy powstanie syrop, nie zdejmuj garnka z ognia. Dołóż do niego puree z kasztanów.
- Wymieszaj i gotuj przez 10-12 minut, co jakiś czas ponownie mieszając.
- Zapasteryzuj dżem w słoiczkach i umieść je do góry dnem, aż wystygną.