Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg malin
-
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na maliny w soku własnym!
- Maliny przebierz, odrzucając szypułki oraz owoce uszkodzone.
- Przełóż na sito i wkładając je do miski z wodą, płucz dokładnie.
- Owoce przełóż do rondla i podgrzewaj, aż zacznie wydzielać się sok.
- Małe słoiczki z zakrętką o pojemności około 250 ml dobrze wyparz.
- Do każdego słoiczka włóż owoce, wsyp łyżkę cukru i zalej wytworzonym podczas podgrzewania sokiem.
- Słoiczki zamknij i pasteryzuj mniej więcej 10 minut w temperaturze 100 stopni C.
Zobacz więcej przepisów z malinami:
Babeczki malinowe - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Jak zrobić dżem malinowy?
Polędwiczki z malinami - przepis