Brzoskwinie, woda i cukier, czyli idealny kompot z brzoskwiń

Kompot z brzoskwiń to wcale nie tak popularny napój, ale za to pyszny i orzeźwiający, szczególnie latem. Kiedy dni są upalne, najlepszym sposobem na ochłodzenie jest przygotowanie lekkiego, odpowiednio słodkiego kompotu. Zobacz nasz przepis i przygotuj idealny kompot brzoskwiniowy w kilka chwil.
/ 07.07.2022 05:15
DRUKUJ PRZEPIS
Brzoskwinie, woda i cukier, czyli idealny kompot z brzoskwiń fot. Adobe Stock, yanadjan
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 kg brzoskwiń,
  • 200 g cukru,
  • 1,2 l wody.
Przygotowanie:
  1. Brzoskwinie umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Nie musisz ich wyrzucać, możesz wyhodować brzoskwinię z pestki w domu.
  2. Do garnka wlej wodę i dodaj cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia i całość zagotuj.
  3. Następnie do gotującej się wody dodaj przekrojone na połówki lub ćwiartki brzoskwinie. Gotuj ok. 3 minuty, aż powstanie syrop.
  4. Następnie wyjmij brzoskwinie i umieść je w wyparzonych słoikach. Całość zalej przygotowanym syropem i dobrze zakręć słoik z kompotem z brzoskwiń.
  5. Gotowy kompot z brzoskwiń możesz podać od razu na ciepło, schłodzić, albo zapasteryzować i zostawić na jesień lub zimę.

Czytaj także:
Wino z brzoskwiń
Nalewka z brzoskwiń
Brzoskwinie w syropie

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA