Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 kg brzoskwiń,
- 200 g cukru,
- 1,2 l wody.
Przygotowanie:
- Brzoskwinie umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Nie musisz ich wyrzucać, możesz wyhodować brzoskwinię z pestki w domu.
- Do garnka wlej wodę i dodaj cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia i całość zagotuj.
- Następnie do gotującej się wody dodaj przekrojone na połówki lub ćwiartki brzoskwinie. Gotuj ok. 3 minuty, aż powstanie syrop.
- Następnie wyjmij brzoskwinie i umieść je w wyparzonych słoikach. Całość zalej przygotowanym syropem i dobrze zakręć słoik z kompotem z brzoskwiń.
- Gotowy kompot z brzoskwiń możesz podać od razu na ciepło, schłodzić, albo zapasteryzować i zostawić na jesień lub zimę.
Czytaj także:
Wino z brzoskwiń
Nalewka z brzoskwiń
Brzoskwinie w syropie