Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 10 kg świeżych, obranych brzoskwiń,
- 3 kg drobnego cukru,
- drożdże winiarskie,
- 4 litry wody,
- 10 g soku z cytryny.
Składniki na matkę drożdżową:
- drożdże winiarskie,
- woda (ok. 220-250 ml),
- 3 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
- Ok. 4 dni przed przygotowaniem wina z brzoskwiń, przygotuj matkę drożdżową. W tym celu weź czystą butelkę o pojemności 0.3 l i napełnij ją przegotowaną, lekko ostudzoną wodą do 3/4 objętości. Następnie wsyp cukier i wymieszaj.
- Kiedy woda nie będzie za gorąca, dodaj dawkę drożdży winiarskich i wymieszaj. Butelkę zatkaj watą i ostaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Kiedy mieszanka zacznie burzliwie fermentować, jest gotowa do użycia.
- Brzoskwinie sparz i obierz ze skórki, a następnie usuń pestki.
- Dodaj do butli na wino (gąsiora)
- Wymieszaj kilogram cukru z 2.5 l wody, dodaj sok z cytryny, a następnie wlej do owoców. Do wina z brzoskwiń dodaj także matkę drożdżową.
- Całość wymieszaj, potrząsając gąsiorem kulistym ruchem i odstaw na kilka dni, aż płyn zacznie fermentować.
- Po tym czasie wino z brzoskwiń przecedź przez sito i dodaj do płynu kolejny kilogram cukru, wymieszaj kolistym ruchem i odstaw na tydzień.
- Po tygodniu dodaj ostatni kilogram cukru, wymieszaj i odstaw na kilka tygodni. Kiedy zakończy się burzliwa fermentacja, przelej wino z brzoskwiń do butelek, zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce na kolejnych kilka tygodni, aby dojrzało i się wyklarowało.
Czytaj także:
Wino z rabarbaru
Wino z czerwonych porzeczek
Wino z truskawek
Wino z malin