Proste ciasta z brzoskwiniami to przede wszystkim lekkie i puszyste serniki, ciasta biszkoptowe, a także tarty. Przygotujesz je w kilka chwil, a ich smak idealnie podkreśli letnie popołudnia. Możesz przygotować te ciasta zarówno ze świeżych brzoskwiń, jak i tych z puszki.
Spis treści:
Puszyste ciasto brzoskwiniowe
Aby przygotować ten klasyczny wypiek, potrzebujesz tylko kilka produktów i kilka chwil.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 450,
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 150 g drobnego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 średnie brzoskwinie,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Brzoskwinie umyj, przekrój i wydrąż pestkę, a następnie pokrój owoce na ćwiartki.
- Do miski wbij jajka oraz wsyp cukier, a następnie utrzyj mikserem na wysokich obrotach, aż cały cukier się rozpuści.
- Masło roztop w kąpieli wodnej i lekko wystudź.
- Do puszystej masy jajecznej dodaj wychłodzone, ale nadal roztopione masło. Wlewaj je cienką strużką, cały czas miksując na wysokich obrotach.
- Na koniec partiami dodawaj mąkę, cały czas mieszając szpatułką.
- Tak przygotowaną masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż ćwiartki brzoskwini (możesz obtoczyć je lekko w mące, aby nie puszczały soków w trakcie pieczenia). Owoce możesz lekko wcisnąć do ciasta.
- Jeśli używasz brzoskwiń z puszki, koniecznie dobrze odsącz je z soku.
- Włóż gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowe, a jeśli tak – uchyl lekko drzwiczki na 10 minut, po czym wyjmij proste ciasto z brzoskwiniami z piekarnika i posyp cukrem pudrem.
fot. Proste ciasta z brzoskwiniami: ciasto biszkoptowe/Adobe Stock, zefirchik06
Proste ciasta z brzoskwiniami i galaretką: sernik brzoskwiniowy na zimno
Sernik na zimno to prawdziwy klasyk, ale można go przygotować na wiele sposobów. Jeśli lubisz proste ciasta z brzoskwiniami, to będzie idealna, szybka propozycja!
Składniki:
- 250 g herbatników,
- kilogram twarogu na sernik,
- 4 łyżki żelatyny,
- pół szklanki wody,
- 4 średnie brzoskwinie,
- 2 galaretki cytrynowe, brzoskwiniowe albo pomarańczowe,
- szklanka cukru pudru albo drobnego cukru białego.
Sposób przygotowania:
- Spód formy wyłóż herbatnikami.
- Wodę zagotuj w garnku i rozpuść w niej żelatynę. Pozostaw do wystudzenia, ale nie dopuść do zastygnięcia żelatyny.
- Brzoskwinie umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Następnie pokrój na cienkie paski. Możesz użyć też brzoskwiń z puszki.
- Ser zmiksuj z cukrem na gładką, jednolitą masę.
- Następnie wlej do środka żelatynę, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Całość musi dobrze się połączyć.
- Masę przelej na herbatnikowy spód i wyrównaj szpatułką. Na wierzchu ułóż brzoskwinie, lekko wciskając je w masę.
- Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na ok. 40 minut.
- W tym czasie do miski wsyp 2 galaretki i zalej je litrem gorącej wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw do przestygnięcia.
- Kiedy będzie miała odpowiednią temperaturę, wyjmij sernik i polej wierzch galaretką. Następnie ponownie włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
fot. Proste ciasta z brzoskwiniami: sernik z brzoskwiniami i galaretką/Adobe Stock, beats_
Proste ciasta z brzoskwiniami: tarta brzoskwiniowa
Tarta z brzoskwiniami to idealna przekąska na upalne dni, ale świetnie sprawdzi się także jesienią i zimą, przywołując ciepłą, wakacyjną atmosferę.
Składniki:
- 6-7 brzoskwiń (mogą być też z puszki),
- 250 g mąki,
- 120 g cukru,
- 125 g masła lub margaryny,
- 3 jajka,
- 500 g jogurtu naturalnego,
- opakowanie budyniu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj 1 jajko i margarynę, a także 60 g cukru. Zagnieć gładkie ciasto.
- Następnie rozwałkuj je i włóż do formy na tartę, wysmarowaną wcześniej masłem lub margaryną.
- Ciasto nakłuj widelcem na spodzie, a następnie włóż do lodówki na 15 minut.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kiedy będzie już miał odpowiednią temperaturę, wyjmij ciasto z lodówki i piecz kolejne 15 minut.
- W tym czasie dokładnie umyj i osusz brzoskwinie (lub odsącz te z puszki). Pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Przygotuj masę: wymieszaj dokładnie jogurt, jajka, budyń oraz pozostały cukier. Możesz to zrobić mikserem albo trzepaczką.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i lekko ostudź.
- Następnie przelej na nie masę jogurtową, a na wierzchu ułóż brzoskwinie.
- Całość znów włóż do piekarnika i piecz ok. 35 minut w tej samej temperaturze.
fot. Tarta z brzoskwiniami/Adobe Stock, Yanniklab
Czytaj także:
Co zrobić z brzoskwiń
Wino z brzoskwiń
Kopczyk z brzoskwiniami