Masz w domu dużo brzoskwiń? Zobacz, co możesz z nich zrobić

co zrobić z brzoskwiń fot. Adobe Stock, Gresei
Co zrobić z brzoskwiń? To duże, soczyste owoce o wyrazistym, słodkim smaku. Dzięki temu świetnie sprawdzają się jako prosty dodatek do gofrów czy naleśników - wystarczy pokroić je i ułożyć na jogurtowej chmurce. Możesz także przygotować puszysty sernik albo sięgnąć po alkoholowy napój, pełen słodyczy.
/ 10.07.2022 05:54
co zrobić z brzoskwiń fot. Adobe Stock, Gresei

Co zrobić z brzoskwiń, jeśli masz już dość jedzenia ich “prosto z drzewka”? Najlepszym sposobem jest przygotowanie pysznych wypieków oraz przetworów. Wypróbuj nasze propozycje na dżem, lekki i puszysty sernik, a także… na orzeźwiający likier!

Spis treści:

  1. Sernik brzoskwiniowy
  2. Dżem brzoskwiniowy
  3. Likier brzoskwiniowy

Sernik brzoskwiniowy

Z rodzynkami czy bez – sernik kocha większość z nas. To proste ciasto z brzoskwiniami to pyszna propozycja na leniwe popołudnia.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • ok. 800 g brzoskwiń (świeżych lub z puszki),
  • kilogram twarogu na sernik,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 3 żółtka,
  • 240 g cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego albo waniliowego,
  • skórka z cytryny,
  • 250 g zimnego masła,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj ok. 100-110 g cukru i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  2. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do sypkich produktów. Siekaj przez chwilę, aż powstanie kruszonka.
  3. Dodaj żółtka (białka możesz wykorzystać do przygotowania bezy), a następnie zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Jeśli będziesz mieć problemy, dodaj odrobinę zimnej wody.
  4. Gotowe ciasto podziel na nierówne części i zawiń w folie. Większą część włóż do lodówki, a mniejszą do zamrażarki.
  5. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni, a do miski przełóż twaróg na sernik.
  6. Zmiksuj go z resztą cukru oraz 2 jajkami.
  7. Do masy dodaj budynie oraz skórkę z cytryny i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Zamiast budyniu możesz użyć ekstraktu waniliowego i 80 g mąki ziemniaczanej.
  8. Brzoskwinie dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Jeśli używasz brzoskwiń z puszki, odsącz je dobrze z syropu.
  9. Wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Na tak przygotowany spód wylej masę serową, a na wierzchu poukładaj pokrojone w paski lub połówki brzoskwinie.
  11. Drugą część ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na tarce, aby powstała kruszonka. Posyp wierzch masy serowej.
  12. Włóż całość do piekarnika i piecz ok. 45 minut. Studź przy zamkniętych drzwiczkach.

co zrobić z brzoskwiń sernik brzoskwiniowyfot. Co zrobić z brzoskwiń: sernik brzoskwiniowy/Adobe Stock, O.B.

Dżem brzoskwiniowy

Dżem z brzoskwiń to pyszny dodatek do słodkich tostów, naleśników czy gofrów. Świetnie smakuje zarówno latem, jak i zimą - to idealny pomysł na to, co zrobić z brzoskwiń.

Składniki:

  • kilogram brzoskwiń,
  • 700 g cukru,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie umyj, obierz i usuń pestki. Następnie pokrój na kawałki i włóż do garnka z dużym dnem.
  2. Dodaj cukier i sok z cytryny. Całość zagotuj na średnim ogniu. Zbierz pianę, kiedy się pojawi i zmniejsz ogień. Gotuj, cały czas mieszając, aż owoce się rozpadną, puszczą soki, a całość zacznie przypominać konsystencją dżem.
  3. Uważaj, aby podczas gotowania nic się nie przypaliło. Kiedy dżem będzie miał odpowiednią konsystencję, zdejmij z ognia i przełóż do słoików. Zakręć dobrze i postaw słoiki “na głowie”.
  4. Dżem jest gorący, więc proces pasteryzacji zadzieje się sam.

co zrobić z brzoskwiń dżem brzoskwiniowyfot. Co zrobić z brzoskwiń: dżem brzoskwiniowy/Adobe Stock, minadezhda

Likier brzoskwiniowy

Likier to w teorii damski napój, który rozlewa się podczas babskich spotkań. W rzeczywistości to idealnie słodki, orzeźwiający alkohol, który sprawdza się w każdej sytuacji.

Składniki:

  • ok. 20 brzoskwiń,
  • 500 ml wódki 40%,
  • 200 ml spirytusu,
  • kilka goździków,
  • 250 g cukru,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie umyj, osusz i usuń pestki. Nie obieraj.
  2. Następnie pokrój w drobną kostkę i wrzuć do dużego słoika albo butelki.
  3. Dodaj goździki i zalej całość wódką. Odstaw w chłodne miejsce na ok. miesiąc.
  4. Po tym czasie odcedź całość.
  5. Przygotuj syrop cukrowy: do garnka wlej wodę i rozpuść w niej cukier. Gotuj, aż wszystko dobrze się połączy i powstanie gęsty syrop.
  6. Wystudź i wlej go do odcedzonego płynu. Dodaj spirytus i całość wymieszaj.
  7. Rozlej do mniejszych butelek, zakręć i odstaw na kilka-kilkanaście dni.

co zrobić z brzoskwiń likier brzoskwiniowyfot. Co zrobić z brzoskwiń: likier brzoskwiniowy/Adobe Stock, Veronika Idiyat

Czytaj także:
Kompot z brzoskwiń
Brzoskwinie w syropie
Kopczyk z brzoskwiniami

Redakcja poleca

REKLAMA