Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 8 surowych śledzi,
  • 2 czerwone cebule,
  • 750 ml wody,
  • 250 ml octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • mąki,
  • olej roślinny
  • sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:

Ryba w occie to danie, które na dobre zadomowiło się w polskiej kuchni. Do jego przygotowania możesz wykorzystać niemal każdą rybę - w zależności od regionu jest to szczupak, sandacz, karp, dorsz, łosoś czy, tak jak w naszym przypadku, śledź.

  1. Śledzie umyj i osusz. Obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Ocet wymieszaj z wodą, dodaj sól, cukier, wszystkie przyprawy i zagotuj.
  3. Ryby ułóż w podłużnym naczyniu razem z pokrojoną w krążki cebulą i zalej przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
Reklama

Więcej przepisów na pyszne przekąski:
Przepis na śledzie w oleju
Przepis na roladki z łososiem

Reklama
Reklama
Reklama