Paszteciki krucho-drożdżowe siostry Anastazji to pyszny dodatek na świąteczny stół. Podaj je do barszczu lub grzybowego sosu
Pyszne paszteciki krucho-drożdżowe siostry Anastazji idealnie sprawdzą się jako dodatek do wigilijnych potraw. Najczęściej podaje się je do gorącego czerwonego barszczu, ale doskonale smakują także z sosem grzybowym, bigosem lub bez żadnych dodatkowych potraw. Możesz zwinąć je w klasyczny sposób albo przygotować kieszonki.

Najważniejsze w przygotowaniu pasztecików siostry Anastazji jest ciasto drożdżowe - musi być kruche zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Paszteciki mogą mieć klasyczny kształt, ale ciekawym pomysłem będzie także zwinięcie ciasta w sakiewkę.
Spis treści:
- Paszteciki siostry Anastazji: przepis
- Jak długo przechowywać paszteciki?
- Czy można zamrozić paszteciki?
Paszteciki siostry Anastazji: przepis
Krucho-drożdżowe paszteciki najlepiej smakują na ciepło, od razu po upieczeniu. Możesz je także odgrzewać albo maczać w gorącym wigilijnym barszczu. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do sosu z suszonych grzybów.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych,
- 50 ml ciepłego mleka,
- łyżka cukru,
- 1 jajko + 2 żółtka,
- 200 g masła,
- 150 g śmietany 18%,
- płaska łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 500 g kapusty kiszonej,
- 50 g suszonych grzybów,
- duża cebula,
- sól i pieprz,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki oprócz masła powinny być w temperaturze pokojowej.
- Najpierw przygotuj farsz. Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki (jeśli chcesz zabrać z niej kwasotę, najpierw przepłucz ją pod bieżącą wodą). Następnie ugotuj do miękkości.
- Grzyby namocz w ciepłej wodzie przez 20 minut, a następnie posiekaj na drobno.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj kapustę oraz grzyby. Podsmaż, a następnie wlej odrobinę wody z moczenia grzybów.
- Duś przez ok. 10 minut, a następnie odstaw z ognia i wystudź. Jeśli jest za dużo płynu, odcedź farsz.
- Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę, robiąc charakterystyczny kopiec jak przy robieniu pierogów.
- W osobnym naczyniu wymieszaj pokruszone drożdże, cukier oraz ciepłe, ale nie gorące mleko. Zasyp 3 łyżkami mąki z kopca i odstaw na 15 minut.
- Jeśli używasz suszonych drożdży, pomiń etap przygotowywania rozczynu.
- Po tym czasie do mąki dodaj gotowy rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto. Masło posiekaj, aby łatwiej było wyrabiać. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto nie wymaga wyrastania, od razu rozwałkuj je i podziel na równe kwadraty. Na każdy z nich połóż porcję farszu (na środek), a następnie zwiń boki ciasta, tworząc sakiewkę.
- Tak przygotowane paszteciki ułóż na blasze i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Jak długo przechowywać paszteciki siostry Anastazji?
Gotowe paszteciki mogą od razu wylądować na świątecznym stole i być jedną z wigilijnych potraw. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Po wystudzeniu możesz przechowywać je w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku - ciasto drożdżowe lubi chłonąć zapachy z lodówki.
Paszteciki z kapustą i grzybami spokojnie przetrwają w lodówce nawet do 4 dni. Możesz je podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku.
Czy można zamrozić paszteciki siostry Anastazji?
Upieczone i wystudzone paszteciki możesz z powodzeniem zamrozić i sięgać po nie, kiedy tylko chcesz. Jeśli więc zdarzy ci się przygotować większą ilość, wstaw je do zamrażarki i zachowaj na inne okazje. Możesz je wykorzystać w ciągu 3-4 miesięcy.
Najlepiej najpierw przymroź je przez godzinę na tacce, a dopiero potem przełóż do pudełka. Dzięki temu paszteciki się nie zlepią i będziesz mogła wyjąć dokładnie tyle, ile potrzebujesz, bez ryzyka, że coś się rozerwie.

Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji: