Reklama

Najważniejsze w przygotowaniu pasztecików siostry Anastazji jest ciasto drożdżowe - musi być kruche zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Paszteciki mogą mieć klasyczny kształt, ale ciekawym pomysłem będzie także zwinięcie ciasta w sakiewkę.

Reklama

Spis treści:

  1. Paszteciki siostry Anastazji: przepis
  2. Jak długo przechowywać paszteciki?
  3. Czy można zamrozić paszteciki?

Paszteciki siostry Anastazji: przepis

Krucho-drożdżowe paszteciki najlepiej smakują na ciepło, od razu po upieczeniu. Możesz je także odgrzewać albo maczać w gorącym wigilijnym barszczu. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do sosu z suszonych grzybów.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych,
  • 50 ml ciepłego mleka,
  • łyżka cukru,
  • 1 jajko + 2 żółtka,
  • 200 g masła,
  • 150 g śmietany 18%,
  • płaska łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • duża cebula,
  • sól i pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki oprócz masła powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Najpierw przygotuj farsz. Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki (jeśli chcesz zabrać z niej kwasotę, najpierw przepłucz ją pod bieżącą wodą). Następnie ugotuj do miękkości.
  3. Grzyby namocz w ciepłej wodzie przez 20 minut, a następnie posiekaj na drobno.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj kapustę oraz grzyby. Podsmaż, a następnie wlej odrobinę wody z moczenia grzybów.
  5. Duś przez ok. 10 minut, a następnie odstaw z ognia i wystudź. Jeśli jest za dużo płynu, odcedź farsz.
  6. Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę, robiąc charakterystyczny kopiec jak przy robieniu pierogów.
  7. W osobnym naczyniu wymieszaj pokruszone drożdże, cukier oraz ciepłe, ale nie gorące mleko. Zasyp 3 łyżkami mąki z kopca i odstaw na 15 minut.
  8. Jeśli używasz suszonych drożdży, pomiń etap przygotowywania rozczynu.
  9. Po tym czasie do mąki dodaj gotowy rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto. Masło posiekaj, aby łatwiej było wyrabiać. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  10. Ciasto nie wymaga wyrastania, od razu rozwałkuj je i podziel na równe kwadraty. Na każdy z nich połóż porcję farszu (na środek), a następnie zwiń boki ciasta, tworząc sakiewkę.
  11. Tak przygotowane paszteciki ułóż na blasze i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
fot. Paszteciki krucho drożdżowe siostry Anastazji/Adobe Stock, photogam

Jak długo przechowywać paszteciki siostry Anastazji?

Gotowe paszteciki mogą od razu wylądować na świątecznym stole i być jedną z wigilijnych potraw. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Po wystudzeniu możesz przechowywać je w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku - ciasto drożdżowe lubi chłonąć zapachy z lodówki.

Paszteciki z kapustą i grzybami spokojnie przetrwają w lodówce nawet do 4 dni. Możesz je podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku.

Czy można zamrozić paszteciki siostry Anastazji?

Upieczone i wystudzone paszteciki możesz z powodzeniem zamrozić i sięgać po nie, kiedy tylko chcesz. Jeśli więc zdarzy ci się przygotować większą ilość, wstaw je do zamrażarki i zachowaj na inne okazje. Możesz je wykorzystać w ciągu 3-4 miesięcy.

Najlepiej najpierw przymroź je przez godzinę na tacce, a dopiero potem przełóż do pudełka. Dzięki temu paszteciki się nie zlepią i będziesz mogła wyjąć dokładnie tyle, ile potrzebujesz, bez ryzyka, że coś się rozerwie.

fot. Paszteciki krucho-drożdżowe siostry Anastazji/Adobe Stock, Dar1930
Reklama

Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji:

Reklama
Reklama
Reklama