Reklama
Czas przygotowania: 35 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków dowolnej wielkości,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: szczypiorek lub natka,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: inne przyprawy.
Reklama
Przygotowanie:

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to prawdziwy hit wiosny i wczesnego lata, a zarazem jedno z najpopularniejszych dań z młodych ziemniaków. Przygotowanie jest wręcz błyskawiczne - nie musisz obierać ziemniaków ze skórki. Wystarczy dokładnie je wyszorować, a potem zetrzeć na tarce.

  1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką.
  2. Zetrzyj na tarce - wybierz drobne lub większe oczka zależnie od swoich upodobań.
  3. Starte ziemniaki dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.
  4. Do ziemniaków dodaj pozostałe składniki - mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, startą cebulę, przyprawy i posiekaną zieleninę.
  5. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, wykładaj partiami masę, używając łyżki. Smaż placki.
  7. Gdy placki ziemniaczane z młodych ziemniaków zrumienią się z jednej strony, usmaż je również z drugiej.
  8. Usmażone placki odsącz na ręczniku papierowym.
  9. Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków świetnie smakują np. z sosem czosnkowym.
Reklama

Zobacz więcej wiosennych przepisów:
Surówki z młodej kapusty
Przepisy na wiosenne zupy
Ciasta z truskawkami i galaretką

Reklama
Reklama
Reklama