Grzanki do zupy lub sałatki. Prosty przepis, jak je zrobić
Grzanki to pokrojone i podsmażone pieczywo, które sprawdza się jako dodatek np. do zup krem. Sprawdź, jak szybko zrobić chrupiące grzanki.
Opublikowano: 11.12.2019, 14:00
Reklama
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- kilka kromek chleba,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- zioła prowansalskie.
Reklama
Opcjonalnie:
- 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Grzanki do zupy lub sałatki to pyszny, aromatyczny i chrupiący dodatek, który podkreśli charakter wielu potraw. Można je zrobić z jasnego lub ciemnego pieczywa. Może to być chleb lub bułki, lecz najlepiej 1-2 dniowe. Do oliwy możesz dodać dowolne przyprawy: bazylię, oregano, tymianek, suszone pomidory, a także odrobinę czosnku. Oto prosty przepis na domowe grzanki:
- Chleb pokój w kostkę.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z ziołami. Możesz również dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Rozgrzej oliwę na patelni.
- Podsmaż chleb z obu stron, aż się zarumieni.
- Gotowe grzanki zdejmij z patelni do wystudzenia. Nadmiar oliwy możesz odsączyć układając je na papierowym ręczniku.
Reklama
Więcej przepisów na grzanki:
Grzanki po francusku przepis
Reklama
Reklama
Reklama