Reklama
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • kilka kromek chleba,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • zioła prowansalskie.
Reklama

Opcjonalnie:

  • 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:

Grzanki do zupy lub sałatki to pyszny, aromatyczny i chrupiący dodatek, który podkreśli charakter wielu potraw. Można je zrobić z jasnego lub ciemnego pieczywa. Może to być chleb lub bułki, lecz najlepiej 1-2 dniowe. Do oliwy możesz dodać dowolne przyprawy: bazylię, oregano, tymianek, suszone pomidory, a także odrobinę czosnku. Oto prosty przepis na domowe grzanki:

  1. Chleb pokój w kostkę.
  2. Oliwę z oliwek wymieszaj z ziołami. Możesz również dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni.
  4. Podsmaż chleb z obu stron, aż się zarumieni.
  5. Gotowe grzanki zdejmij z patelni do wystudzenia. Nadmiar oliwy możesz odsączyć układając je na papierowym ręczniku.
Reklama

Więcej przepisów na grzanki:

Grzanki ziołowe z grilla - najlepszy przepis
Grzanki po francusku przepis

Reklama
Reklama
Reklama