Bób po sycylijsku - prosty przepis idealny na wiosnę i lato
Bób po sycylijsku to pyszna przekąska z przyprawami i oliwą z oliwek. Doskonale pasuje do obiadu jako warzywny dodatek, ale może być także świetnym, lekkim posiłkiem w upalne dni. Bób ma charakterystyczny smak i sporo wartości odżywczych, dlatego warto po niego sięgać, kiedy nadarza się okazja.
Opublikowano: 10.06.2022, 05:30
Reklama
Czas przygotowania: 35 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 500 g bobu,
- pół szklanki wody,
- ok. 50 ml oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej,
- łyżka oregano,
- ząbek czosnku.
Reklama
Przygotowanie:
- Bób umyj i wrzuć do garnka z gotującą się wodą na ok. 10 minut, aż całość zmięknie.
- Następnie odcedź bób na sitku i lekko ostudź. Następnie każdą sztukę delikatnie natnij, aby przyprawy mogły dostać się pod skórkę.
- Przygotuj marynatę do bobu po sycylijsku, mieszając oliwę, oregano i sól. Wymieszaj delikatnie z ziarnami ugotowanego bobu, a następnie dodaj ząbek czosnku obrany i przekrojony na pół.
- Tak przygotowaną mieszankę odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Warto w tym czasie kilkukrotnie zamieszać całość (np. tuż przed pójściem spać i po obudzeniu), aby smaki dobrze się połączyły.
Reklama
Oto więcej przepisów z bobem w roli głównej:
Makaron z bobem w sosie śmietanowym
Jak gotować bób?
Reklama
Reklama
Reklama