Chociaż przepis na domowe sushi wydaje się prosty, kluczem do sukcesu jest tak naprawdę ugotowanie ryżu w taki sposób, żeby miał idealną konsystencję. Nie może być ani zbyt sypki, ani zbyt klejący. Nie używaj długoziarnistego ryżu - zdecydowanie lepszy będzie ten krótkoziarnisty. Gotuj go pod przykryciem i nie mieszaj w trakcie gotowania. Garnek powinien mieć grube dno!
Przepis na sushi
Składniki:
- szklanka ryżu krótkoziarnistego do sushi,
- 2 płachty wodorostów nori,
- 3 łyżki octu ryżowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru,
- wędzony łosoś - ilość według upodobań,
- duże awokado,
- sos sojowy - do serwowania,
- imbir marynowany - do serwowania,
- wasabi - do serwowania.
Sposób przygotowania:
Jak ugotować ryż do sushi?
- Ryż wsyp do miski. Zalej go zimną wodą i wymieszaj kolistymi ruchami. Wylej wodę, nalej świeżej. Płukanie powtórz kilka razy - najlepiej co najmniej 4. Woda początkowo będzie mętna, ale każda kolejna porcja powinna stawać się coraz bardziej przezroczysta.
- Ryż ponownie zalej czystą, zimną wodą i odstaw na 30 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu odcedź ryż na sitku. Przesyp go do garnka z grubym dnem.
- Znowu zalej wodą - potrzebujesz około 1 i 1/4 szklanki wody.
- Nie dodawaj soli. Zakryj szczelnie pokrywką, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Ryż do sushi powinien teraz gotować się przez 7-10 minut - nie wolno go mieszać ani podnosić pokrywki. Zaczekaj, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
- Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 10 minut, aby ryż jeszcze napęczniał.
- W miseczce wymieszaj cukier, sól i ocet ryżowy - to tzw. zaprawa. Gdy ryż do sushi napęcznieje, wymieszaj go powoli z zaprawą.
Dalsze przygotowanie sushi:
- Rozwiń płachtę nori. Ułóż na niej ugotowany wcześniej ryż do sushi.
- Na nori i ryżu ułóż wędzonego łososia, a także pokrojone w plastry awokado.
- Za pomocą maty bambusowej i folii aluminiowej zwijaj powoli rolkę sushi, dociskając ryż.
- Zwiniętą rolkę sushi pokrój na 6-8 części (w zależności od upodobań). Tak przygotowane sushi serwuj z imbirem marynowanym, sosem sojowym oraz chrzanem wasabi.
Zobacz więcej przepisów kuchni świata:
Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso, a właściwie miso shiru, to jedna z najbardziej znanych zup kuchni japońskiej. Robi się ją z bulionu dashi oraz ze specjalnej pasty ze sfermentowanej soi.
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami: prosty przepis
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami warto uzupełnić również dodatkiem papryki. Nie żałuj przypraw - to one wydobędą głębię azjatyckiego smaku!
Wieprzowina po chińsku - przepis na aromatyczny obiad
Wieprzowina po chińsku to danie, które kusi bogactwem warzyw: użyj zielonej fasolki szparagowej, a także różnokolorowej papryki. Wykorzystaj karkówkę albo szynkę bez kości.
Sushi na słodko - przepis składniki i przygotowanie
Sushi może być również pysznym deserem!
Kurczak po chińsku na każdą okazję - poznaj przepis
Potrawę możesz serwować z ryżem lub makaronem sojowym.
Chińskie wontony - przepis
Odkryj prawdziwą azjatycką kuchnię. Przygotuj egzotyczne, chińskie pierogi - wontony!