sushi przepis fot. Adobe Stock

Sushi - przepis na najlepsze domowe sushi z łososiem i awokado

Do sushi nie używaj długoziarnistego ryżu. Garnek musi mieć grube dno, a w czasie gotowania nie wolno uchylać pokrywki. Nie gotuj ryżu za długo!
Weronika Kwaśniak / 17.03.2020 15:00
sushi przepis fot. Adobe Stock

Chociaż przepis na domowe sushi wydaje się prosty, kluczem do sukcesu jest tak naprawdę ugotowanie ryżu w taki sposób, żeby miał idealną konsystencję. Nie może być ani zbyt sypki, ani zbyt klejący. Nie używaj długoziarnistego ryżu - zdecydowanie lepszy będzie ten krótkoziarnisty. Gotuj go pod przykryciem i nie mieszaj w trakcie gotowania. Garnek powinien mieć grube dno!

Przepis na sushi

Składniki:

  • szklanka ryżu krótkoziarnistego do sushi,
  • 2 płachty wodorostów nori,
  • 3 łyżki octu ryżowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru,
  • wędzony łosoś - ilość według upodobań,
  • duże awokado,
  • sos sojowy - do serwowania,
  • imbir marynowany - do serwowania,
  • wasabi - do serwowania.

Sposób przygotowania:

Jak ugotować ryż do sushi?

  1. Ryż wsyp do miski. Zalej go zimną wodą i wymieszaj kolistymi ruchami. Wylej wodę, nalej świeżej. Płukanie powtórz kilka razy - najlepiej co najmniej 4. Woda początkowo będzie mętna, ale każda kolejna porcja powinna stawać się coraz bardziej przezroczysta.
  2. Ryż ponownie zalej czystą, zimną wodą i odstaw na 30 minut.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu odcedź ryż na sitku. Przesyp go do garnka z grubym dnem. 
  4. Znowu zalej wodą - potrzebujesz około 1 i 1/4 szklanki wody.
  5. Nie dodawaj soli. Zakryj szczelnie pokrywką, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Ryż do sushi powinien teraz gotować się przez 7-10 minut - nie wolno go mieszać ani podnosić pokrywki. Zaczekaj, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
  6. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 10 minut, aby ryż jeszcze napęczniał.
  7. W miseczce wymieszaj cukier, sól i ocet ryżowy - to tzw. zaprawa. Gdy ryż do sushi napęcznieje, wymieszaj go powoli z zaprawą.

Dalsze przygotowanie sushi:

  1. Rozwiń płachtę nori. Ułóż na niej ugotowany wcześniej ryż do sushi.
  2. Na nori i ryżu ułóż wędzonego łososia, a także pokrojone w plastry awokado.
  3. Za pomocą maty bambusowej i folii aluminiowej zwijaj powoli rolkę sushi, dociskając ryż.
  4. Zwiniętą rolkę sushi pokrój na 6-8 części (w zależności od upodobań). Tak przygotowane sushi serwuj z imbirem marynowanym, sosem sojowym oraz chrzanem wasabi.

Zobacz więcej przepisów kuchni świata:

Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami: prosty przepis
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami: prosty przepis
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami warto uzupełnić również dodatkiem papryki. Nie żałuj przypraw - to one wydobędą głębię azjatyckiego smaku!
Wieprzowina po chińsku - przepis na aromatyczny obiad
Wieprzowina po chińsku - przepis na aromatyczny obiad
Wieprzowina po chińsku to danie, które kusi bogactwem warzyw: użyj zielonej fasolki szparagowej, a także różnokolorowej papryki. Wykorzystaj karkówkę albo szynkę bez kości.
Zupa miso z tofu. Prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso z tofu. Prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso, a właściwie miso shiru, to jedna z najbardziej znanych zup kuchni japońskiej. Robi się ją z bulionu dashi oraz ze specjalnej pasty ze sfermentowanej soi.
Sushi na słodko - przepis składniki i przygotowanie
Sushi na słodko - przepis składniki i przygotowanie
Sushi może być również pysznym deserem!
Kurczak po chińsku na każdą okazję - poznaj przepis
Kurczak po chińsku na każdą okazję - poznaj przepis
Potrawę możesz serwować z ryżem lub makaronem sojowym.
Chińskie wontony - przepis
Chińskie wontony - przepis
Odkryj prawdziwą azjatycką kuchnię. Przygotuj egzotyczne, chińskie pierogi - wontony!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)