Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- szklanka mleka
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kakao
- 5 dag masła
- 1/2 szklanki wody
- olej do smażenia
Na nadzienie:
- 50 dag serka mascarpone
- 2 żółtka
- 20 dag cukru pudru
- galaretka wiśniowa
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na sushi na słodko!
- W rondelku rozpuść masło i czekoladę.
- Dodaj mleko, kakao, cukier, jajka i mąkę, dokładnie zmiksuj.
- Dodaj tyle wody, by ciasto miało konsystencję śmietanki.
- Odstaw na 10 minut.
- Z ciasta smaż na dużej rozgrzanej i wysmarowanej tłuszczem patelni cienkie naleśniki.
- Usmażone placki przykryj, aby nie obeschły.
- Galaretkę rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i odstaw do lodówki, by zastygła.
- Stężałą galaretkę pokrój w paski.
- Serek utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami.
- Naleśniki posmaruj serkiem, połóż na każdym pasek galaretki i zwiń w roladkę.
- Roladki zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone pokrój.