Chociaż młodą kapustę na ogół przyrządzamy w formie duszonej lub zasmażanej, to warzywo świetnie sprawdzi się też na surowo - wiosną polecamy surówkę z młodej kapusty, która idealnie pasuje do większości dań obiadowych! W wersji Kasi Bukowskiej ma ona subtelnie słodkawy posmak, a jednocześnie kusi nutką pikantnej chili.
Oto składniki na surówkę z młodej kapusty według Kasi Bukowskiej:
- główka młodej kapusty,
- łyżka miodu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pęczek koperku,
- odrobina papryczki chili,
- 1/2 cytryny,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Koperek umyj i drobno posiekaj. Umieść go w dużej misce. Główkę kapusty najpierw przekrój na ćwiartki, a potem drobno poszatkuj. Dodaj ją do koperku wraz z odrobiną chili. Do surówki z młodej kapusty dołącz sól i... dokładnie ugnieć, aż liście staną się miękkie i puszczą sok! Dopraw przekąskę solą, dodaj oliwę i sok z 1/2 cytryny, a także pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Zobacz więcej przepisów w formie video