Śniadanie - 4 przepisy na dania śniadaniowe

Przepisy na śniadanie fot. Fotolia
Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia powinno być obfite, sycące i pyszne. Zobacz, co możesz przygotować zamiast nudnych kanapek!
/ 26.04.2013 07:53
Przepisy na śniadanie fot. Fotolia

Bułeczki z makiem i cebulą


Przygotowanie i pieczenie – ok. 60 min.
1 porcja – ok. 250 kcal

Składniki na 8 porcji:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 7 dag masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 1 duża cebula
  • żółtko
  • 3 łyżki maku
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Drożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj 2 łyżki mąki i cukier, rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę masła roztop, przestudź.
  2. Pozostałą mąkę wysyp na stolnicę, dodaj rozczyn, jajko i sól. Wymieszaj łyżką, zagnieć. W ciasto wrób roztopione masło, wyrób, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na pozostałym maśle, dopraw.
  4. Ciasto podziel na 8 kawałków, uformuj bułeczki. Ułóż na blasze, posmaruj żółtkiem, posyp makiem i cebulką. Wyrośnięte piecz ok. 20 min w temp. 190 st. C.

Zobacz także:


Tortowe kanapki


Przygotowanie – ok. 15 min.
1 porcja – ok. 360 kcal

Składniki na 4 porcje:
  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 żółtka ugotowanych na twardo jaj
  • mała cebulka
  • majonez
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 4 liście sałaty
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Odsączonego tuńczyka i żółtka rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z posiekaną cebulką, majonezem i musztardą, dopraw.
  2. Kromkę pieczywa posmaruj majonezem, przykryj liściem sałaty i pokrojonymi pomidorkami. Przykryj drugą kromką pieczywa posmarowaną od dołu majonezem, warstwą pasty, sałatą i znów kromką pieczywa posmarowaną od dołu majonezem.
  3. Kanapkę przekrój po przekątnej. W ten sam sposób przygotuj kolejne kanapki.

Zobacz także:


Wegetariańskie piramidki


Przygotowanie – ok. 30 min.
1 porcja – ok. 165 kcal

Składniki na 4 porcje:
  • kilka pieczarek
  • pół bakłażana
  • pół cukinii
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do sałatek
  • 4 kromki ciabaty lub bagietki
  • listki bazylii
  • 4 plastry wędzonego sera żółtego
Sposób wykonania:
  1. Pieczarki oczyść, odetnij nóżki.
  2. Bakłażan, cukinię, cebulę i pomidor pokrój w talarki. Na ruszcie grilla połóż posmarowaną oliwą folię aluminiową. Ułóż na niej kapelusze pieczarek, plasterki warzyw, skrop je oliwą, posyp przyprawą. Piecz po 2 min z każdej strony.
  3. Każdą kromkę pieczywa przykryj listkami bazylii, ułóż na nich plastry warzyw i sera, tak by powstały piramidki.

Zobacz także:


Rolowane tortille


Przygotowanie – ok. 15 min 
1 porcja – ok. 290 kcal

Składniki na 4 porcje:
  • 4 gotowe pszenne tortille
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki twarożku
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 4 plastry szynki
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Jajka drobno posiekaj, rozetrzyj z twarożkiem i majonezem, dopraw.
  2. Sałatę opłucz, osusz, potnij w paski.
  3. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki. Przekrój na pół, usuń nasionka, miąższ pokrój w kostkę.
  4. Przygotowaną pastą posmaruj każdą tortillę. Posyp ją sałatą i pomidorem, przykryj plastrem szynki.
  5. Zwiń roladki. Każdą owiń serwetką i obwiąż nitką, aby się nie rozwijała.

Zobacz także:


Redakcja poleca

REKLAMA