Bułeczki z makiem i cebulą
Przygotowanie i pieczenie – ok. 60 min.
1 porcja – ok. 250 kcal
Składniki na 8 porcji:
- 2 szklanki mąki
- 3 dag drożdży
- 150 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 7 dag masła
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- 1 duża cebula
- żółtko
- 3 łyżki maku
- pieprz
- Drożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj 2 łyżki mąki i cukier, rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę masła roztop, przestudź.
- Pozostałą mąkę wysyp na stolnicę, dodaj rozczyn, jajko i sól. Wymieszaj łyżką, zagnieć. W ciasto wrób roztopione masło, wyrób, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
- Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na pozostałym maśle, dopraw.
- Ciasto podziel na 8 kawałków, uformuj bułeczki. Ułóż na blasze, posmaruj żółtkiem, posyp makiem i cebulką. Wyrośnięte piecz ok. 20 min w temp. 190 st. C.
Zobacz także:
Tortowe kanapki
Przygotowanie – ok. 15 min.
1 porcja – ok. 360 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 6 kromek pieczywa tostowego
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 żółtka ugotowanych na twardo jaj
- mała cebulka
- majonez
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 4 liście sałaty
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- Odsączonego tuńczyka i żółtka rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z posiekaną cebulką, majonezem i musztardą, dopraw.
- Kromkę pieczywa posmaruj majonezem, przykryj liściem sałaty i pokrojonymi pomidorkami. Przykryj drugą kromką pieczywa posmarowaną od dołu majonezem, warstwą pasty, sałatą i znów kromką pieczywa posmarowaną od dołu majonezem.
- Kanapkę przekrój po przekątnej. W ten sam sposób przygotuj kolejne kanapki.
Zobacz także:
Wegetariańskie piramidki
Przygotowanie – ok. 30 min.
1 porcja – ok. 165 kcal
Składniki na 4 porcje:
- kilka pieczarek
- pół bakłażana
- pół cukinii
- 1 czerwona cebula
- 1 duży pomidor
- oliwa z oliwek
- przyprawa do sałatek
- 4 kromki ciabaty lub bagietki
- listki bazylii
- 4 plastry wędzonego sera żółtego
- Pieczarki oczyść, odetnij nóżki.
- Bakłażan, cukinię, cebulę i pomidor pokrój w talarki. Na ruszcie grilla połóż posmarowaną oliwą folię aluminiową. Ułóż na niej kapelusze pieczarek, plasterki warzyw, skrop je oliwą, posyp przyprawą. Piecz po 2 min z każdej strony.
- Każdą kromkę pieczywa przykryj listkami bazylii, ułóż na nich plastry warzyw i sera, tak by powstały piramidki.
Zobacz także:
Rolowane tortille
Przygotowanie – ok. 15 min
1 porcja – ok. 290 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 gotowe pszenne tortille
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki twarożku
- 4 łyżeczki majonezu
- 4 liście sałaty lodowej
- 4 plastry szynki
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
- Jajka drobno posiekaj, rozetrzyj z twarożkiem i majonezem, dopraw.
- Sałatę opłucz, osusz, potnij w paski.
- Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki. Przekrój na pół, usuń nasionka, miąższ pokrój w kostkę.
- Przygotowaną pastą posmaruj każdą tortillę. Posyp ją sałatą i pomidorem, przykryj plastrem szynki.
- Zwiń roladki. Każdą owiń serwetką i obwiąż nitką, aby się nie rozwijała.